Studenții nigerieni își declară sprijinul pentru universitatea din Moldova

Studenții nigerieni își declară sprijinul pentru universitatea din Moldova, indiferent de amenințări și atenționări de a nu spune adevărul. Studenții susțin că universitatea condusă de profesorul Avornic Gheorghe și domnul Ugbo Johnbull nu extorchează, maltratează, intimidează, amenință și trafică studenții nigerieni din AUM și USPEE sub constrângere sau sub pretexte false, așa cum acuză unii studenți.
 



Studenții au calificat-o drept o căutare a puterii și o propagandă pentru a obține milă din partea publicului larg și a societății moldovenești în general. Studenții au remarcat că, profesorul Avornic Gheorghe și domnul Ugbo Johnbull nu a supus niciodată vreun student la muncă manuală forțată, la o muncă obligatorie de 8 ore, nu primesc salariile studenților pentru orele de muncă ale studenților și că aceștia nu au avut parte de niciun tratament ilegal și inuman. De asemenea, studenții aduc la cunoștință faptul că colectarea amenzilor și a taxelor în cămin a fost sugerată de fostul președinte al asociației studențești nigeriene Awojulu Paul Juwon  și de responsabilii căminului printre studenți, Akande Idris Damola, Ezekiel Chukwuemeka Nathaniel, care a fost susținută de toți studenții în mod voluntar, ca mijloc de sancționare disciplinară pentru a-i obliga pe studenți să participe la cursuri, deoarece prezența la cursuri era scăzută, iar administrația  universității era nemulțumită de acest lucru. Amenda de 50 de euro era încasată de Awojulu Paul Juwon. După o serie de bătăi, responsabilii căminului printre studenți și toți studenții au convenit în mod colectiv că orice act de violență fizică să fie pedepsit cu întoarcerea înapoi in Nigeria. În cele din urmă, Ezekiel Chukwuemeka Nathaniel, Ezeobi Chidiebere Miracle și Ikponmwonsa Unity s-au bătut. Căminul studențesc a fost vizitat 2 cadre ale nou înființatei uniuni nigeriene, aceștia au intervenit cu rugămintea ca studenții implicați să fie amendați financiar pentru comportamentul lor necorespunzător, în loc să fie trimiși înapoi în Nigeria. Amenda a fost colectată de Ibezim Joseph Ike, un absolvent al AUM. Banii au fost folosiți pentru a repara bunurile din cămin furnizate de universitate atunci când au fost distruse de studenți, iar banii se aflau întodeauna în posesiunea responsabililor căminului printre studenți și a fostului președinte al asociației studenților nigerieni din Moldova Awojulu Paul Juwon.

Evbayekha Kelvin, Ogbonna Emmanuel Okezie, Promise Ikponmwosa și alți studenți au declarat că sunt mulțumiți de serviciile universității, participă la cursuri și sunt mulțumiți de profesorii lor, motiv pentru care au inițiat în mod voluntar ideea de a sprijini universitatea pentru a aduce la cunoștința publicului larg că experiența lor cu universitatea nu este absolut deloc asemănătoare cu cea a studenților exmatriculați și au confirmat că nu sunt victime ale traficului de ființe umane, ale șantajului și ale altor acuzații făcute de studenții care au fost sponsorizați și susținuți de Uniunea Nigeriană din Moldova.

Toată povestea se schimbă atunci când studenții afirmă că adevărata cauză a problemei actuale nu are nimic de-a face cu universitatea AUM/USPEE, ci mai degrabă cu un grup mai în vârstă de nigerieni care nu sunt studenți ai universităților, dar care au acces la studenți la locul lor de muncă. Acest grup are probleme personale cu domnul Ugbo Johnbull, deoarece acesta expune și împiedică toate eforturile lor de a transforma comunitatea nigeriană din Republica Moldova într-un cult în care se pot desfășura activități ilegale prin intermediul studenților.

Potrivit studenților, în spatele acestui grup  din Moldova stau  în mare parte administratori și unii membri ai Uniunii Nigeriene din Moldova. Aceștia le spun studenților că studiile le oferă ani limitați de ședere în Moldova și că studenții au dreptul să rămână în țară după finalizarea studiilor și că visul lor poate deveni realitate dacă mai mulți studenți depun mărturie falsă împotriva universității și a profesorului Avornic Gheorghe și a domnului Ugbo Johnbull, deoarece ei cred că domnul Ugbo Johnbull îi forțează pe studenți, după ce își finalizează studiile, să se întoarcă în țara lor, în timp ce legea din Moldova le permite să rămână în țară. Aceasta este una dintre strategiile pe care Uniunea Nigerienă din Moldova le folosește pentru a le spăla creierul studenților și pentru a-i ține sub controlul lor. Actualmente, mai mult de 80% dintre studenți au fost amenințați aici în Moldova și familiile lor din Nigeria, iar Uniunea a reușit să le spele creierul prin această strategie pentru ca aceștia să depună mărturie falsă împotriva domnului Ugbo Johnbull, neavând  nicio dovadă legală a acuzațiilor.

Uniunea Nigeriană din Moldova și membrii săi îi sfătuiesc pe studenți să ceară azil, prin urmare, ar trebui să nu mai plătească taxele de studii și de cămin, să nu mai studieze, să creeze probleme artificiale și să rezilieze contractul de studii, să depună mărturie falsă și să poată locui în Moldova pentru totdeauna fără a plăti taxele de studii, deoarece prin această metodă, studenții pot economisi mai mult. Propaganda Uniunii Nigeriene a făcut ca studenții nigerieni pașnici și respectuoși față de lege din Moldova să devină lipsiți de respect, violenți și radicali.

Promise Ikponmwosa este un absolvent al AUM din 2021, în prezent student la USPEE și vicepreședinte al asociației studenților nigerieni din Moldova a declarat că înainte de conferința de presă organizată de studenții acuzatori, membrii menționați mai sus ai Uniunii Nigeriene din Moldova i-au sfătuit pe studenți să scrie scrisoarea distribuită în mod anonim și există o dovadă a acestei afirmații. După experiența cu executivii menționați în 2019, Promise are motive să creadă că uniunea are intenții rele față de studenți și roagă autoritățile locale să investigheze uniunea, executivii și membrii acesteia, care au locuit în Moldova chiar înainte de 2019, precum și acuzațiile în curs de desfășurare aduse universității, profesorului Avornic Gheorghe și domnului Ugbo Johnbull.

Președintele asociației studenților nigerieni  a fost inactiv după ce a primit mai multe amenințări și stigmatizări pentru că a spus adevărul, așa că a demisionat, iar secretarul a spus că nu vrea să apară în mass-media.

 

 

 

Cetățeanul Republicii Federale Nigeria Ovenseri Peter Airoyuwa, fiind până recent student al Universității Americane din Moldova, avea o slăbiciune față de substanțele alcoolice și regulat era influențat de acestea. 

Fiind sub influență alcoolică, cetățeanul menționat a plecat la un market din apropierea căminului studențesc exprimând un comportament neadecvat și violent față de angajații market-ului, astfel încălcând ordinea publică. În cele din urmă, Șeful Departamentului Studenți Străini, Domnul Ugbo Johnbull a convocat o adunare în rândul studenților în incinta căminului studențesc pentru a elucida motivele incidentului din market. În timpul adunării însă, Ovenseri Peter Airoyuwa a prezentat un comportament agresiv, acesta fiind rugat de către Șeful Departamentului Studenți Străini să părăsească adunarea. În urma întreruperii adunării, în holul căminului s-a iscat o ceartă între Ovenseri Peter Airoyuwa și Șeful Departamentului, în susținerea studentului a venit cetățeanul Odiase Osazee Richard. A urmat o escalare a situației, cetățenii Ovenseri Peter Airoyuwa, Odiase Osazee Richard, Akande Idris Damola și Ezeike Chukwuemeka Nathaniel prezentau gesticulări care se transformă în îmbrânceli violente cu scopul de a îl agresa pe Șeful Departamentului Studenți Străini, Domnul Ugbo Johnbull. 

La data de 27 februarie a.c. Universitatea Americană din Moldova și USPEE “Constantin Stere” au convocat Comisia de Etică pentru a investiga materialele video cu privire la comportamentul violent al studenții instituțiilor. În urma ședinței Comisiei de Etică, au fost propuse candidaturile studenților menționați spre exmatriculare, comportamentul lor fiind evaluat ca inacceptabil. 

 

DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.