Studenți străini, reținuți pentru trafic de droguri

Opt persoane au fost reținute, iar altele zece sunt cercetate în stare de libertate într-un dosar deschis pentru trafic de droguri, fiind vizați și studenți străini. În mare parte este vorba despre cetățeni ai Israelului, iar doi sunt din Republica Moldova. Oamenii legii au efectuat mai bine de 30 de percheziții în capitală și la Cahul, fiind depistate două laboratoare de cultivare și prelucrare a plantelor de canabis. Informațiile au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Ion Țurcan, reprezentant al Institutului Național de Investigații, a declarat că organizatorul acestei grupări criminale este un cetățean al Israelului, în vârstă de 23 de ani. Cele zece persoane care sunt cercetate în stare de liberate deocamdată nu au o calitate procesuală. Din numărul total de persoane vizate în dosar, 14 sunt consumatori activi de droguri.

Potrivit oamenilor legii, documentarea persoanelor implicate în păstrarea, transportarea și distribuirea drogurilor a început în luna iunie a anului curent și mai continuă. Droguri erau comercializate inclusiv în instituțiile de învățământ. Oamenii legii mai spun că printre persoanele cercetate este și o persoană din mediul academic. Acesta a recunoscut că a cultivat marijuana pentru a obține profit.

Mihai Vodă, reprezentant al Biroului Migrație și Azil, a spus că a fost constatată încălcarea termenului de ședere de către o parte dintre cetățenii străini vizați. Ca urmare a finalizării acțiunilor de urmărire penală, Biroul va decide asupra anulării dreptului de ședere în privința acestor persoane. „Vârsta străinilor variază între 21 și 24 de ani, iar majoritatea sunt din Israel. Regretabil este faptul că cea mai mare parte din acești studenți străini sunt viitori medici”, a mai spus Mihai Vodă.

Suspecții riscă de la 7 la 15 ani de închisoare dacă le va fi demonstrată vina în instanța de judecată.

Șeful Centrului antiterorist din cadrul  Serviciului de Informații și Securitate, Sergiu Miţelescu, a declarat că unii dintre studenții străini, în special de origine arabă, s-au implicat în diferite activități ce generau riscuri, inclusiv situații de conflict în privința cetățenilor Republicii Moldova. Timp de trei ani, au fost efectuate mai multe măsuri operative, iar circa 30 de studenți străini au fost îndepărtați forțat din țară.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.