Studentele mămice îşi trimit soţii în concediu de îngrijire a copilului
Studentele care devin mame şi care nu au fost angajate în câmpul muncii până la facultate pot pretinde doar la o alocaţie de îngrijire a copilului oferită de stat persoanelor neasigurate. În prezent aceasta este în mărime de 300 de lei şi se oferă timp de un an şi jumătate. În aceste condiţii, în unele familiile în care soţul are o slujbă concediul de îngrijire a copilului şi-l ia bărbatul pentru a putea pretinde la o alocaţie mai mare plătită din fondul asigurărilor sociale. Ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Valentina Buliga, a declarat pentru Info-Prim Neo că pentru anul 2013 se prevede o nouă abordare care va îmbunătăţi situaţia femeilor neasigurate care devin mame.
Cristina este studentă şi a adus pe lume un copil în anii de licenţă. Dacă şi-ar fi luat concediu de maternitate, ar fi primit 300 de lei – alocaţia garantată de stat persoanelor neasigurate. Pentru că soţul tinerei este angajat oficial în câmpul muncii, deci este asigurat social, a preferat să-şi ia el concediul de îngrijire a copilului. Îndemnizaţia pe care o ridică acum familia este de 2 mii de lei, fiind calculată în baza salariului soţului. „Această sumă ne oferă posibilitatea să trăim, plus la aceasta ne ajută părinţii”, spune Cristina.
Ana Arnaut, şef sector instituţii universitare şi ştiinţifice la Consiliul Republican al Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei, a declarat că studentele mămici beneficiază de unele facilităţi, inclusiv de ajutoare financiare. „Ajutăm mămicile să obţină un loc la grădiniţă, le oferim ajutor material. În unele situaţii universităţile le oferă suplimentar o alocaţie unică la naşterea copilului. Depinde de posibilităţile financiare ale instituţiei”, a comunicat Ana Arnaut.
Solicitată de Info-Prim Neo, Valentina Buliga a declarat că pe parcursul a trei ani îndemnizaţia oferită persoanelor neasigurate pentru îngrijirea copiilor a crescut, iar pentru anul 2013 se prevede o creştere şi mai mare. „Noi vrem să avem o altă abordare. Conceptul de sprijin familial va fi unul total diferit de ceea ce avem acum. Esenţial va creşte suma destinată îngrijirii copiilor”, a declarat ministrul.
Şeful Secţiei comunicare a Casei Naţionale de Asigurări Sociale a Republicii Moldova,
Valentina Fedosenco, a precizat că numărul mamelor neasigurate, beneficiare de indemnizaţie pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 1,5 ani, constituie 38,6 mii persoane.
Îndemnizaţia unică la naşterea copilului pentru persoanele asigurate, cât şi cele neasigurate constituie în acest an 2300 de lei pentru primul copil şi 2600 de lei pentru fiecare copil următor. Cuantumul lunar al indemnizaţiei pentru creşterea copilului pentru femeile asigurate constituie 30% din venitul mediu lunar realizat în ultimele 6 luni calendaristice premergătoare lunii naşterii copilului, dar nu mai puţin de 300 de lei pentru fiecare copil.