Structurile de forţă vor ceda dosarele persoanelor persecutate în perioada comunistă Arhivei Naţionale
Dosarele persoanelor supuse represiunilor politice ar putea trece la Arhiva Naţională a Republicii Moldova până la sfârşitul acestui an. Reprezentanţii Comisiei pentru studierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova spun că trecerea dosarelor de la instituţii specializate la Arhiva Naţională va permite accesul mai liber al persoanelor. În acelaşi timp Arhiva Naţională cere de la stat spaţiu, pentru că nu are unde depozita aceste dosare, transmite Info-Prim Neo.
Problema transmiterii dosarelor a fost discutată de către reprezentanţii Comisiei de studierea a regimului comunist, SIS, MAI şi Procuratura Generală în cadrul unei şedinţe cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu marţi, 24 august.
Secretarul Comisiei, Mihai Taşcă, a spus că problema transmiterii dosarelor persoanelor supuse represiunilor politice şi a persoanelor deportate din gestiunea instituţiilor specializate la o instituţie cu caracter civil nu a fost discutată din 1990.
Vicedirectorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Valentin Dediu, a spus că dosarele persoanelor persecutate constituie astăzi un fond special în arhiva SIS şi numără peste 23 mii de dosare, în care figurează numele a circa 29 mii de persoane. „Noi suntem dispobinili să transmitem aceste dosare Arhivei Naţionale”, a declarat Valentin Dediu. Vicedirectorul SIS a mai precizat că alte fonduri care mai sunt în posesia SIS nu pot fi expuse accesului publicului.
Şeful direcţiei informaţii şi evidenţă operativă din cadrul MAI, Iurie Burcă, a declarat că şi MAI este de acord să transmită dosarele persoanelor nelegitim condamnate. „Şi la MAI cetăţenii aveau acces la aceste dosare, dar erau nişte condiţii mai stricte”, a spus Iurie Burcă.
Directorul Arhivei Naţionale, Petru Vicol, a declarat, însă, că instituţia pe care o conduce nu poate prelua dosarele pentru că nu are spaţiu suficient. „O variantă de soluţionare a problemei ar fi ca aceste dosare să treacă la arhiva organizaţiilor social-politice, alta este ca să fie găsit un sediu nou”, a spus Petru Vicol. Directorul Arhivei Naţionale a mai spus că, deocamdată, nu se ştie dacă dosarele transferate de la MAI şi SIS vor constitui o arhivă aparte sau vor fi o direcţie specializată a Arhivei Naţionale.
Mihai Taşcă respinge argumentele lui Petru Vicol, precizând că la Arhiva Naţională spaţiu este, pentru că din cadrul acestei instituţii au dispărut pe parcursul anilor, chiar şi a celor de independneţă a Republicii Moldova, circa 200 mii de dosare.