Structuri precum CNA şi CNI au fost instituite pentru a arunca praf în ochi, analist

În Republica Moldova, lupta împotriva corupţiei se duce de ochii lumii, iar structuri precum Centrul Naţional Anticorupţie sau Comisia Naţională de Integritate au fost instituite pentru a arunca praf în ochi, pentru a spune opiniei publice şi partenerilor de dezvoltare că Republica Moldova luptă împotriva corupţiei. De această părere este directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă,Igor Boţan.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, analistul a menţionat că, în pofida activităţii acestor instituţii, susţinute din bugetul public, s-a furat miliardul, iar Republica Moldova este cea mai coruptă ţară din Europa.

Igor Boţan a menţionat că nu trebuie uitat faptul că CNI, la fel ca alte instituţii de drept şi de reglementare, a fost politizată din start. „Legea a fost adoptată în decembrie 2011, a intrat în vigoare abia în martie 2013, le-a trebuit un an şi jumătate, după adoptarea legii, doar ca să găsească persoanele potrivite, să împartă între fracţiunile parlamentare cei care vor face parte din această comisie, iar ulterior să ne spună că nu au pârghii. O lege absolut nouă, într-un cadru de combatere a corupţiei, gândit pentru cinci ani de zile, ca după câţiva ani, trei ani de activitate, să ne spună: Domnule, nu avem pârghii, nu ştim cum să lucrăm şi multe-multe alte lucruri”, a notat directorul executiv al ADEPT.

În privinţa declaraţiilor pe venit şi interese, Igor Boţan afirmă că este o istorie mult mai tristă. „De fapt, înalţii demnitari din Republica Moldova din 2002 erau obligaţi să depună declaraţii, deputaţii trebuiau să o facă în Parlament. Şi ştim cum această comisie specială de colectare şi verificare a declaraţiilor a funcţionat – în fiecare an la termenul prevăzut, în luna februarie, anunţau că în starea materială şi în veniturile deputaţilor nu s-a schimbat nimic”, a menţionat analistul.

Potrivit directorului ADEPT, acelaşi lucru a continuat şi după instituirea Comisiei Naţionale de Integritate, „numai că aici formal înalţii demnitari trebuiau să prezinte aceste declaraţii, pe care comisia trebuia să le verifice”. Igor Boţan a mai spus că CNI nici măcar nu este în stare în termenele prevăzute de lege, în luna aprilie, să publice raportul de activitate, astfel încât cetăţenii să poată vedea cu ce se ocupă acest institut public susţinut financiar din banii contribuabililor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.