Instituţiile statului şi reprezentanţii societăţii civile au demarat mai multe acţiuni în procesul de implementare a Strategiei Societăţii Civile pentru anii 2012-2015. În acest context, la Chişinău a fost creat un grup de lucru şi au fost invitaţi experţi internaţionali.
Solicitat de IPN, preşedintele Consiliului Naţional al ONG-urilor din Moldova, Iuliana Cantaragiu, a menţionat că actualmente se lucrează la legislaţia care se referă la contribuţia de 2% din impozitul pe venit în folosul unei organizaţii neguvernamentale. Mecanismul ar urma să fie aplicat din 2014.
„Au fost studiate modelele de funcţionare şi implementare a unei astfel strategii în Ungaria şi Slovacia, chiar a fost făcută şi o vizită în Slovacia pentru a observa procesul de lucru. În prezent la Chişinău se află un consultant subcontractat, care a venit din Slovacia pentru a ajuta în elaborarea cadrului legislativ”, a menţionat Iuliana Cantaragiu.
Cât priveşte contractarea serviciilor sociale de către ONG-uri, la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a fost creat un grup de lucru, din funcţionari şi reprezentanţi ai societăţii civile, care lucrează la legislaţia cu privire la acreditarea organizaţiilor neguvernamentale, ca acestea să poată presta servicii sociale.
„Trebuie să ţinem cont de faptul că Strategia a intrat în vigoare cu un an mai târziu, iar de atunci şi până acum nu există o unitate de cooperare cu societatea civilă. Totodată, mai greu se înaintează în domeniul transparenţei decizionale, participării societăţii civile la actul guvernării”, a mai spus Iuliana Cantaragiu.
În opinia sa, implementarea strategiei depinde foarte mult de situaţia politică din ţară. Pentru că în procesul de implementare este nevoie de ajustarea unor politici, a legislaţiei, iar în cazul instabilităţii politice este mai greu de asigurat implementarea la timp a strategiei.