Strategia pentru asigurarea egalităţii între femei şi bărbaţi a fost elaborată

Strategia pentru asigurarea egalităţii între femei şi bărbaţi în Republica Moldova pentru anii 2016-2020 a fost elaborată şi este propusă spre consultări publice. Proiectul are drept scop combaterea stereotipurilor în societate şi promovarea comunicării non-violente. Anunţul a fost făcut de Diana Doroş, şefă adjunct de direcţie la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în cadrul unei mese rotunde organizate de Asociaţia Presei Independente, transmite IPN.

Unul din obiectivele strategiei este promovarea echilibrului de gen în produsele mass-media şi publicitate. Autorii proiectului au identificat mai multe probleme, printre care vizibilitatea redusă a femeilor în materialele informative, reflectarea diferită şi tendenţioasă a femeilor în raport cu bărbaţii, perpetuarea stereotipurilor şi a imaginilor sexiste, inclusiv în publicitate, lipsa unui indicator de monitorizare pe domeniul egalităţii de gen.

În acest sens, proiectul Strategiei propune includerea examinării dimensiunii de gen în instruirea şi formarea studenţilor la facultăţile de jurnalism, crearea de parteneriate tripartite autorităţi – societate civilă – mass-media pentru desfăşurarea campaniilor naţionale de promovare a egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, responsabilizarea agenţiilor mass-media şi de publicitate în reflectarea paritară a bărbaţilor şi femeilor în produsele mediatice şi de publicitate.

De asemenea, în cadrul mesei rotunde s-a discutat despre succesele obţinute prin votarea unei Legii privind stabilirea cotei de 40% a ambelor sexe pe listele candidaţilor pentru alegerile parlamentare şi locale. Diana Doroş a menţionat că această lege a avut un drum foarte lung. A existat un exerciţiu foarte larg de consultare şi analiză a legislaţiei naţionale, fiind modificate 16 acte legislative.

Directorul executiv al API, Petru Macovei a menţionat că Legea nr 71, care completează şi modifică mai multe acte legislative a fost elaborată cu aportul comun al organizaţiilor neguvernamentale, mass-media şi instituţiilor statului, care înţeleg importanţa acestor modificări.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.