Strategia Națională privind Ocuparea Forței de Muncă nu e implementată pe deplin, monitorizare

Planul Național de Acțiuni pentru anul 2017 pentru implementarea Strategiei Naționale privind Ocuparea Forței de Muncă 2017-2021 a fost aprobat cu întârziere de către Guvern, abia pe data de 24 iulie 2017. Acest fapt a cauzat dificultăți în planificarea activităților, dar și în atingerea rezultatelor scontate la nivel local. Totodată, activitățile din Planul nu conțin indicatori ce abordează dimensiunea dizabilității. Constatările se regăsesc într-un raport de monitorizare a implementării PNA 2017 din perspectiva incluziunii persoanelor cu dizabilități, realizat de către Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova. Autorii monitorizării susțin că autoritățile trebuie să creeze oportunități egale în domeniul dezvoltării profesionale și angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități, precum și să asigure o mai bună colectare a datelor referitoare la acest grup în procesul de implementare a Strategiei, transmite IPN.

Planul Național de Acțiuni pentru anul 2017 pentru implementarea SNOFM (PNA 2017) conține 69 de acțiuni. Din considerentul că în Plan nu se regăsesc acțiuni ce vizează exclusiv persoanele cu dizabilități, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități a selectat pentru monitorizare 16 acțiuni, pe care le-a considerat relevante din perspectiva incluziunii persoanelor cu dizabilități.

Ca urmare a estimării nivelului de realizare a fiecărei acțiuni monitorizate, autorii constată că un grad înalt de nerealizare a activităților în termenele planificate. Practic jumătatea din cele 16 acțiuni monitorizate nu au fost finalizate în 2017 și, deși au fost întreprinse măsuri în acest sens, indicatorii planificați nu au fost atinși. Astfel, autorii au ajuns la concluzia că 36% din indicatori au fost realizați, 11% sunt în curs de realizare în termen, 14% sunt în curs de realizare cu termen, 14% sunt în curs de realizare cu termen depășit și 39% – nu au fost realizați în termenele stabilite fie rezultatul scontat nu a fost obținut.

Potrivit monitorizării, Planul Național de Acțiuni pentru anul 2017 nu estimează un buget total pentru realizarea acțiunilor în faza de aprobare și nici la sfârșitul anului de implementare nu sunt reflectate date cu privire la bugetul executat.

Autorii monitorizării menționează că indicatorii de progres nu indică ținte care urmează a fi atinse anual pentru a asigura realizarea măsurilor de incluziune a persoanelor cu dizabilități pe piața muncii. Potrivit lor, lipsa țintelor împiedică evaluarea gradului de realizare a obiectivelor propuse și nu poate fi urmărită traiectoria performanței, dar și impactul pe care îl produc acestea din perspectiva grupului de interes. Autorii opinează că în lipsa estimării costurilor și stabilirii țintelor, mai multe acțiuni nu sunt fezabile pentru a produce schimbările scontate, menținând situația de status quo.

O altă constatare este lipsa colectării sistematice a datelor dezagregate pe criteriul dizabilitate și a măsurilor specifice pentru persoanele cu dizabilități în procesul de implementare al Strategiei Naționale privind Ocuparea Forței de Muncă 2017-2021 implică riscul ca impactul Strategiei pentru acest grup să fie redus.

Pentru a realiza dreptul la muncă a persoanelor cu dizabilități prin diversificarea serviciilor și extinderea pachetelor personalizate de ocupare pentru grupurile vulnerabile, dar și pentru a implementa SNOFM și pentru a asigura eficiența acțiunilor la nivel local, autorii raportului vin cu mai multe recomandări. Printre acestea se numără aprobarea Planurilor anuale ale SNOFM până la începutul fiecărui an de implementare, de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, astfel încă să asigure implementarea acțiunilor în termenele stabilite.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.