De multe ori reformele iniţiate în statele europene acoperă aspecte specifice, însă reforma justiţiei iniţiate în Republica Moldova este cea mai amplă dintre toate. De această părere este liderul proiectului Uniunii Europene „Suport în coordonarea reformei în domeniul justiţiei în Republica Moldova”, Eric Svanidze, transmite IPN.
Eric Svanidze a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că planul de acţiuni din cadrul strategiei a dezvoltat mecanisme de implementare, iar reforma a intrat într-o etapă decisivă. „Este timpul ca reforma să genereze rezultate cu privire la efecte şi impact. Eforturile tuturor trebuie dublate”, a menţionat oficialul.
Eric Svanidze a specificat că reformele iniţiate în domeniul justiţiei conţin 488 de acţiuni de diferită natură, există un calendar şi o agendă a acestor activităţi. Este vorba despre activităţi precum elaborare a legislaţiei primare, secundare, modalităţi de instruire, schimbări de infrastructură etc.
Acesta a spus că reformarea justiţiei prezintă o provocare pentru Republica Moldova şi reformele trebuie să se desfăşoare într-un tempou accelerat, ceea ce este foarte dificil. Eric Svanidze a adăugat că Moldova are puţin timp la dispoziţie ca să ducă la bun sfârşit procesul de reformare a justiţiei, însă este convins că autorităţile de la Chişinău vor reuşi.