Combinatul Servicii Funerare a lansat o campanie menită să reducă utilizarea florilor din plastic, pe motiv că acestea afectează mediul și transformă cimitirele în depozite de deșeuri nereciclabile, transmite IPN.
Potrivit CSF, în fiecare an, doar în cimitirele din Chișinău sunt aduse peste 25 000 de coroane și compoziții funerare din plastic. După o scurtă perioadă de utilizare, acestea devin deșeuri imposibil de reciclat, pentru că materialele din care sunt fabricate conțin compuși chimici diferiți. Mai mult, gunoiștile municipale refuză să le primească, ceea ce înseamnă că resturile rămân pe timp nelimitat în cimitire, afectând atât aspectul acestora, cât și sănătatea publică.
Microplasticele rezultate din coroanele funerare pot ajunge în sol, apă și aer, iar pe parcurs pot pătrunde chiar și în organismul uman, având efecte negative asupra sănătății. În lipsa unor soluții eficiente de reciclare, Combinatul Servicii Funerare solicită interzicerea importului, fabricării și comercializării florilor din plastic în Moldova.
„Nu avem altă soluție decât să depozităm aceste deșeuri în cimitire, unde ele se degradează lent și poluează mediul”, se arată în apelul public al CSF.
Autoritățile, organizațiile de mediu, agenții economici și cetățenii sunt îndemnați să se alăture campaniei și să opteze pentru alternative biodegradabile, flori naturale și aranjamente din materiale reciclabile.