Stoianoglo: Depopularea este cea mai gravă problemă pentru Moldova

„Imediat după preluarea funcției de președinte, voi întreprinde un set de acțiuni pentru a opri exodul cetățenilor peste hotare”, promite candidatul la funcția de președinte Alexandr Stoianoglo, susținut de Partidul Socialiștilor. „Moldova moare și acest lucru poate fi văzut cu ochiul liber. Mergeți în fiecare sat și veți vedea case pustii, părăsite, străzi întregi pe care nu mai trăiește nimeni”, a declarat candidatul în cadrul unui briefing, transmite IPN.

Potrivit lui Alexandr Stoianoglo, Moldova este în prezent pe primul loc în Europa, după gradul de depopulare. „În anii de Independență noi am pierdut, potrivit unor date, circa o treime din populație. În același timp, alte date indică faptul că scăderea numărului de populație este de circa 40%. Din 4,3 milioane de oameni, care locuiau în Moldova la începutul anilor 90 ai secolului trecut, în țară au rămas doar 2,6 milioane. Componența de bază a depopulării este exodul masiv, care a căpătat amploare, mai ales în ultimii ani. Datele oficiale vorbesc despre faptul că, doar în ultimii ani, din Moldova au plecat pentru totdeauna peste 204.000 de cetățeni”, afirmă candidatul susținut de PSRM.

Alexandr Stoianoglo a făcut trimitere și la „alte date”, fără a preciza sursa, menționând că acestea arată că numărul celor plecați în ultimii ani a depășit 300.000 de persoane. „Grav este în special faptul că din țară pleacă masiv tinerii. Doar în 2023, numărul tinerilor în Republica Moldova s-a redus cu aproape 40.000 sau cu 6,5%. Grav este și faptul că numărul deceselor depășește cu mult numărul nașterilor. În 2023, diferența a constituit 9,7 mii persoane”, susține candidatul la funcția de președinte.

Stoianoglo a mai declarat că, imediat ce va prelua această funcție, toate deciziile statului – sociale, educaționale, de sănătate, economice, de atragere a investițiilor, de modernizare europeană – vor fi evaluate în primul rând prin impactul asupra recuperării și creșterii demografice.

Potrivit lui Alexandr Stoianoglo, pentru a restabili potențialul demografic al țării, sunt necesare: un programul de încurajare a natalității, sprijin financiar pentru familii, modernizarea întregii infrastructuri pentru copii – de la grădinițe și școli până la centre de dezvoltare, înființarea băncii de investiții de stat, un nou program de locuințe, schimbarea calității serviciilor medicale și standardului de mediu etc. Alesandr Stoianoglo a subliniat că stoparea declinului demografic va constitui primul pas pentru salvarea țării și este convins că va putea realiza acest obiectiv.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.