Stocurile vechi de pesticide și piroliza anvelopelor au fost identificate ca surse potențiale de poluanți organici persistenți în Moldova. Un impact al acestora a fost constatat asupra ouălor de găină colectate din trei localități din preajma a două gunoiști, la Bălți și Țânțăreni, dar și la periferia capitalei, în zona Pruncul. În aceste ouă au fost depistate niveluri exagerate de dioxini. Constatările se regăsesc într-un studiu prezentat de către organizația obștească Arnika din Cehia și Eco-TIRAS din Moldova.
Într-o conferință de presă la IPN, Jindřich Petrlík, de la organizația obștească Arnika, a precizat că ouăle de la găinile crescute în aer liber și probele de sol au fost colectate în trei localități: Ciobanovca, localitate de lângă Țânțăreni (Anenii Noi), mai la sud de poligonul de stocare a deșeurilor din Chișinău, dintr-o localitate din apropierea gunoiștii din Bălți și din Dumbrava, situată în apropierea părții industriale din Vatra, unde are loc procesul de piroliză a anvelopelor, este desfășurată producție de asfalt și alte activități industriale. Cercetările au fost efectuate în cadrul unui laborator științific din Franța. Acestea au arătat o prezență semnificativă a poluanților organici persistenți.
„Dacă comparăm concentrațiile de poluanți persistenți de la Dumbrava, vedem o depășire considerabilă comparativ ouăle care au fost cumpărate din supermarketurile din Kiev. Acestea au niveluri exagerate de dioxini. Ce înseamnă aceste rezultate? În cazul localității Ciobanovca există o influență din sol, avem o prezență exagerată de poluanți organici persistenți în Ciobanovca”, a notat Jindřich Petrlík. Potrivit lui, sunt necesare prevederi legale riguroase și o monitorizare a nivelului poluanților. „În acest moment poluanții organici persistenți sunt la un anumit parametru, care nu sunt tocmai în favoarea sănătății publice”, a precizat reprezentantul Arnika.
Directorul executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Râului Eco-TIRAS din Moldova, Ilia Trombițchi, a menționat că subiectul poluanților organici persistenți este strâns legat de problema managementului deșeurilor în Moldova. Afacerile obțin prin lobby permisiunea arderii anvelopelor. Adoptarea în a doua lectură a legii care permite această practică a fost amânată datorită protestelor organizațiilor civile care cer ca procesele tehnologice de incinerare să fie sub controlul statului pentru a preveni emisiile de substanțe toxice în timpul incinerării.
„Controlul este cerut în Legea aerului atmosferic din 1997, dar în practică rămâne nerealizat, pentru că statul nu a asigurat un control real asupra calității emisiilor, lăsând acest parametru în întregime la discreția antreprenorilor. În temeiul experienței ecologiștilor români, ne temem că lipsa controlului statului va provoca fenomenele de corupție și, în consecință, un nivel neacceptabil al emisiilor”, susține Ilia Trombițchi. Ilia Trombițchi a mai spus că expunerea la poluanți organici persistenți poate duce la efecte grave asupra sănătății, inclusiv unele tipuri de cancer, malformații congenitale, disfuncții ale sistemului imunitar și reproductiv, susceptibilitate crescută la boli și leziuni ale sistemului nervos central și periferic.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.