Stimularea angajatului şi angajatorului ar diminua munca necalificată
Plătirea salariilor fără impozite, cel puţin de două ori pe an, ar fi o intervenţie binevenită a statului, percepută drept stimul pentru angajat şi angajatori în reducerea muncii necalificate. De această părere este expertul asociat al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, Viorica Antonov, transmite Info-Prim Neo.
Viorica Antonov a declarat, la prezentarea ediţiei a 13-a a Monitorului Social, că agricultura, serviciile de curăţenie la domiciliu, serviciile de meditaţie, frizeriile, spălătoriile – sunt domeniile în care munca la negru se simte ca la ea acasă. Potrivit expertului, motivele acceptării muncii nedeclarate sunt determinate de cadrul legal puţin flexibil, fiscalitatea excesivă pentru sectorul de antreprenoriat, deservirea proastă în sistemul de sănătate, pensii mici, pregătirea specialiştilor care de pe băncile universităţilor vor doar salarii, indiferent de serviciile prestate, lipsa educaţiei civice etc. ,, Tinerii şi absolvenţii universităţilor, persoanele pre-pensionare şi femeile sunt cele mai vulnerabile categorii, şi mai ales femeile rome, care prestează servicii la negru de întreţinere a gospodăriilor private”, a precizat Viorica Antonov.
Deputatul Vladimir Hotineanu, preşedintele Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie a Parlamentului, a remarcat că munca nedeclarată predomină în diverse domenii şi aduce mari pagube economiei naţionale. ,,Dacă în agricultură sunt puţine riscuri, atunci în sfera construcţiilor apare riscul accidentelor, invalidităţii. Vrem pensii mari şi servicii medicale de calitate, dar în acelaşi timp acceptăm munca la negru”, a menţionat Hotineanu.
Ana Moldovanu, şefa Departamentului protecţie social-economică a Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, a afirmat că munca nedeclarată este cauzată în primul de rând de existenţa lacunelor în legislaţie.
,,Trei din cinci angajaţi activează în sectorul informal, cred că asta vorbeşte despre ceva”, a declarat Ala Lipciu, coordonator naţional al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (ILO), solicitată de Info-Prim Neo. Aceasta a mai spus că o măsură practică de diminuare a muncii la negru ar fi şi majorarea unei unităţi convenţionale, de la 20 la 200 de lei, la aplicarea de amenzilor prevăzute de legislaţia muncii.
Anual bugetul asigurărilor sociale ratează venituri în mărime de aproape 5 miliarde de lei ca urmare a muncii nedeclarate şi plăţii salariilor în plic.