Economia Republicii Moldova a rezistat în condiţii regionale dure şi chiar a reuşit să înregistreze o creştere în primele luni ale acestui an, inclusiv datorită efectelor Acordului de liber schimb cu UE care a fost ratificat acum un an şi care a intrat provizoriu în vigoare la 1 septembrie 20014, a declarat joi, 9 iulie, într-o conferință de presă ministru economiei, Stephane Bride, notează IPN.
El a precizat că, în pofida condiţiilor externe – criza economică din mai multe state membre ale CSI, conflictul din Ucraina, embargourile impuse de Rusia, Republica Moldova a înregistrat o creștere economică de aproape 5% în primul trimestru al acestui an, industria a crescut cu peste 4%, volumul investiţiilor pe termen lung a crescut cu 2,4%.
Ponderea Uniunii Europene în exporturile moldovenești a crescut de la 53%, în anul 2014, la aproape 65%, în primele 5 luni ale acestui an, iar în pofida unei scăderi generale a exporturilor moldoveneşti de la începutul anului curent, pe piața comunitară este înregistrată o creştere, chiar dacă aceasta este nesemnificativă – 0,5%.
În acelaşi timp, importurile din UE au scăzut cu peste 20% în primele 5 luni ale acestui an, ceea ce demonstrează încă o dată că „îngrijorările oponenților Acordului de asociere, care spuneau că Republica Moldova va fi invadată de mărfuri europene, nu s-au adeverit”. Ministrul economie a menţionat că Acordul de liber schimb le oferă producătorilor moldoveni acces la o piaţă cu 500 de milioane de consumatori, precum şi dezvoltarea şi implementarea unor standarde care vor permite sporirea încrederii în produsele moldovenești.
„Acordul de asociere are un impact evident asupra creşterii economice. Este clar că avem o creştere, dacă e să comparăm datele cu cele de anul trecut”, a precizat oficialul.
„A venit timpul să ne uităm la economie puţin mai optimişti şi să arătăm că Republica Moldova are potenţial şi există posibilitatea de a transforma Republica Moldova într-o ţară cu adevărat europeană”, a mai declarat Stephane Bride.