Ștefan Popov: Populația a urmat exemplul prost al exponenților puterii

În fond, oamenii formează două categorii în atitudinea lor față de normele antiepidemice – cei care recunosc existența virusului SARS-Cov-2 și a posibilității de a se proteja și cei care neagă existența virusului, percepându-l ca pe „o viroză, care trece prin tine”, a opinat Ștefan Popov, psiholog, președinte al Centrului de Cercetări Științifice în Psihologie, în cadrul dezbaterii publice „Pandemia ca factor divergent pentru societatea moldovenească”, care a avut loc la IPN, amintind și despre „estimarea” problemei făcută de fostul președinte al țării.

Acest mesaj, a specificat Ștefan Popov, a avut un impact foarte puternic în societate, „iar acei oameni, care poartă masca sub barbă, sub nas, o fac nu în scopuri de protecție, ci pentru a evita un conflict. În caz că omului i se face observație, el și-a tras masca cum se cuvine și problema „e rezolvată”.

Întrebându-se de unde acest scepticism la cetățeni, expertul a remarcat mai multe greșeli în mesajul public formulat de autorități, în special, la începutul pandemiei, multiplicat de mass-media. „A fost o mare incoerență. Pe de o parte, se spunea că virusul e periculos, iar pe de alta, chiar reprezentanții puterii nu respectau cerințele, nu erau un exemplu de conformare. Mai e și o chestie de ordin psihologic: schimbările foarte dese de restricții, de la o săptămână la alta, unele dintre ele foarte bizare pentru cetățean”.

Lucrurile acestea debusolează, a apreciat psihologul. El a exemplificat cu „persoane care la început au manifestat o atitudine responsabilă, dar mesajele contradictorii ale autorităților i-au adus la iritare și frustrare. Emoțional, oamenii încep să respingă toate acestea și încep să-și vadă de propriile griji. Bunăoară, oamenii nu prea înțeleg logica și eficiența cerinței de a respecta distanța de1,5 metri în transportul public, în condițiile când această distanță nu poate exista în transportul public supraaglomerat”.

Referindu-se la necesitatea unui sacrificiu din partea tuturor pentru a face față încercării pandemice, invocată de colega lui de dezbateri Ala Tocarciuc, Ștefan Popov a remarcat că sacrificiul merită atunci când există o coerență în acțiuni. Iar atunci când acestea sunt haotice – omului i se creează impresia că normele impuse nu asigură rezultatul scontat. E înțeleasă revolta cetățenilor: pe de o parte, „stăm acasă”, iar, pe de alta, concerte, festivaluri, petreceri etc. Cel mai debusolant e atunci când comportamentul exponenților puterii nu cadrează nu normele prescrise simplilor muritori. „La început de pandemie, militari pe străzi – chiar și mitraliere, blindate – care a fost randamentul lor?”

Vorbind despre cauzele care au făcut din pandemie încă o sferă de divizare a societății, expertul a vorbit despre influența rețelelor de socializare, unde ar putea deveni determinantă orice opinie, oricât de obscură ar fi. „În loc să creadă în medicină, oamenii se iau după părerea blogherilor, a clericilor”, a opinat expertul.

Dezbaterea publică la tema „Pandemia ca factor divergent pentru societatea moldovenească”, este organizată de Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.