Ștefan Gligor cere excluderea din cursa electorală a reprezentanților grupării criminale Șor și Caramalac

Liderul Partidului Schimbării cere excluderea din cursa electorală a reprezentanților grupărilor criminale Șor și Caramalac. Potrivit lui Ștefan Gligor, instrumentele de bază de compromitere a alegerilor locale sunt finanțarea ilegală a partidelor politice subordonate grupului Șor. „Vorbim despre Partidul „Șansa”, Partidul „Renaștere- Возрождение”, dar și o bună coordonare cu Partidul Socialiștilor și inclusiv implicarea lui Renato Usatîi și a partidului politic „Partidul Nostru” care ajută aceste grupuri criminale să joace partidele lor mizerabile, atât în Chișinău, cât și în municipiul Bălți, la nordul Republicii Moldova”, a declarat Ștefan Gligor într-o conferință de presă la IPN.

Potrivit lui Ștefan Gligor, recent SIS a elaborat un document în care a prezentat rezultatele monitorizării activităților grupărilor criminale în adresa CEC. „Cu regret, Comisia Electorală Centrală tărăgănează eliminarea din alegerile locale a exponenților crimei organizate, în primul rând a grupării criminale Șor, care s-a regrupat foarte repede. Și având acces la finanțare ilegală nelimitată, vorbim de zeci de milioane de euro, a creat un partid clonă și a înregistrat o mulțime de candidați pretinși independenți care, în cazul eliminării candidaților Partidului „Șansă”, îi vor substitui pe aceștia”, a menționat liderul Partidului Schimbării.

Ștefan Gligor spune că strategia grupului Șor este diferențiată la nord, în municipiul Chișinău și în UTA Găgăuzia, iar coordonarea este foarte eficientă. „Un exemplu în acest sens este municipiul Bălți, unde se operează cu șapte candidați. Astăzi sunt 7 candidați care reprezintă crima organizată. În primul rând vorbim despre candidatul Partidului „Șansă”, Șapa, care este purtată de mânuță de luni de zile, la început de Tauber, care are două dosare penale pe finanțare ilegală și încălcările din alegerile locale de la Bălți din noiembrie 2021. Au petrecut sute de întâlniri cu cetățenii după ce instanța i-a ridicat toate interdicțiile cu privire la desfășurarea activității politice. De o lună de zile, de mânuță, merge cu o persoana care nu are habar unde este Bălțiul pe hartă, cu o oarecare Șapa”, a menționat Ștefan Gligor.

El a declarat că grupările criminale și-au învățat lecția după ce la scrutinele anterioare candidații lor au fost scoși din cursa electorală. Astfel, „s-au securizat” de un eventual astfel de scenariu și au desemnat mai mulți candidați. Însă, se pare că autoritățile responsabile nu au curajul să-i elimine din procesul electoral. Or, potrivit lui, zecile de percheziții și milioanele de lei ridicați sunt doar niște părticele mici din sumele care curg astăzi prin Republica Moldova și din care sunt corupți alegătorii, afirmă Ștefan Gligor.

Liderul Partidului Schimbării mai spune că grupările criminale cu toate partidele sale clonă acționează nestingherit și merg direct la alegători pentru a-i corupe. Ba mai mult, ei au mai mulți candidați rezervă în cazul eliminării reprezentantului PP „Șansă” și reprezentanții acestei formațiuni spun deschis despre asta. Astăzi Partidul Schimbării și candidatul său la funcția de primar de Bălți, Nicole Grigorișin, vor sesiza CEC cu privire la pretinsa candidată independentă Arina Corșicova, care are legături directe cu partidul declarat neconstituțional.

„PP „Șansă”, pe lângă Corșicova Arina, mai are alți trei candidați de rezervă. La fel, în municipiul Bălți, a fost trimis de către gruparea criminală Caramalac, la indicația serviciului federal, un oarecare Moroșan Maxim. Este un om extrem de dubios, cu afiliere directă față de Caramalac. Și vreau să vă spun că atunci când am început să vorbesc despre faptul că gruparea Caramalac este implicată în alegerile locale din bălți, Grigore Caramalac a încercat să ia legătura cu mine și să mă influențeze în sensul în care le trebuia lor. Același Moroșan a încercat să ia legătura cu mine și să mă convingă cu orice preț să renunța la candidatul Nicolae Grigorișin”, mai spus președintele Partidului Schimbării.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE