Ștefan Gheorghiță, ANSP: „Mergem cu toții la vaccinare!”

După o perioadă de scădere a numărului de îmbolnăviri cu COVID-19, situația se agravează pe zi ce trece, și nu numai în Republica Moldova, ci pe întregul glob pământesc, inclusiv în țările apropiate. Statisticile spun că varianta Delta, mult mai contagioasă, severă și nemiloasă, domină cu 91 la sută pe continentul european. Situația cere ca populația să se mobilizeze, pentru a diminua proporțiile valului așteptat în primele luni de toamnă. Despre aceasta a vorbit Ștefan Gheorghiță, medic epidemiolog în cadrul ANSP, cu ocazia sesiunii online la tema „Vaccinarea împotriva COVID-19: Tulpina Delta, eficiența vaccinurilor și măsurilor de protecție”.

Măsurile de protecție rămân aceleași: vaccinarea și respectarea normelor sanitare, cum ar purtarea măștii, păstrarea distanței sociale, evitarea aglomerației, dar și spălarea cât mai frecventă a mâinilor, cultura tusei și a trănutului etc.

Având în vedere că varianta Delta atacă și persoanele tinere, iar în septembrie se revine în clasele de școală și în alte instituții de învățământ, organizatorilor procesului de instruire le revine misiunea de a asigura condițiile de protecție în colectiv. „Trebuie să imunizăm persoanele care au împlinit 18 ani – în școli, colegii, universități. Totodată, conducătorilor unităților economice le revine sarcina de a contribui ca membrii colectivelor pe care le conduc să se imunizeze pentru a asigura dezvoltarea țării”, a spus Ștefan Gheorghiță.

În prezent, rata de vaccinare în Republica Moldova este de circa 16 la sută. Personalul medical este vaccinat în proporție de 86 la sută, iar cei din terapia intensivă în proporție de 91 la sută.Totodată, multe persoane cu cetățenie română s-au vaccinat peste Prut, intrând în alte statistici, dar aceasta nu schimbă abordările. Doar dacă vom atinge o rată a vaccinării de 70 la sută, ar putea fi pronosticate evoluții bune. Altfel, ne putem aștepta la mai multe spitalizări, la mai multe forme grave de boală, la un tratament mai îndelungat, la consumul mai multor resurse medicale și umane, a specificat expertul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.