Deputatul Ștefan Gațcan a venit la ședința de astăzi, 9 iulie, a Parlamentului. Deși i-au fost adresate întrebări din partea colegilor, nu a făcut nicio declarație la începutul ședinței. Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, deputatul socialist Vasile Bolea, a anunțat că Ștefan Gațcan și-a retras cererea de demisie din funcția de parlamentar, transmite IPN.
„Astăzi dimineață, în adresa Comisiei juridice a Parlamentului a parvenit cererea domnului Gațcan prin care domnia sa a anunțat că-și retrage cererea de demisie din 1 iulie 2020, argumentând în baza articolului 78, alineatul 2 din Codul Administrativ”, a declarat Vasile Bolea. Potrivit prevederilor articolului invocat, „Participantul care a inițiat procedura poate retrage petiția inițială până la finalizarea procedurii”.
„Domnule Gațcan, cetățenii vă roagă să le spuneți de la tribuna centrală ce vi s-a întâmplat, pe unde ați umblat pentru a vă recupera, aveți toți dinții în gură, sunt reduceri la mall?”, a declarat Maria Ciobanu, deputată a Partidului Platforma Demnitate și Adevăr. În opinia sa, ceea ce a făcut deputatul Gațcan este o rușine pentru tot Parlamentul, iar „dacă i-a mai rămas ceva din coloana vertebrală, să plece din legislativ”.
Deputatul Platformei DA Vasile Năstase a făcut referire la obligativitatea de a sta timp de 14 zile în autoizolare la revenirea de peste hotare. „Domnule Gațcan, dumneavoastră sunteți medic. Dumneavoastră nu trebuie să fiți în acest Parlament astăzi, dar trebuie să fiți în autoizolare, pentru că ați traversat frontiera de stat și ați venit ieri în Republica Moldova. Ce fel de exemplu dați dumneavoastră cetățenilor?”, a spus Vasile Năstase.
„Suntem indignați că în această sală sunt atâția avocați ai unei grupări oligarhice, care prin metode criminale corupe deputații”, le-a dat replică socialistul Vlad Batrîncea. „A uitat cineva în această sală despre un partid care a existat – PLDM. Îmi pare foarte rău, doamna Ciobanu, că și dumneavoastră vă numărați printre unii deputați, că ați devenit pradă a acestei propagande ieftine. În politică sunt importante și principiile și constat că dumneavoastră nu aveți aceste principii și împreună cu cei din gruparea oligarhică exercitați presiuni asupra domnul Gațcan”, a mai spus Vlad Batrîncea.
Lilian Carp, deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate, spune că este un caz fără precedent în ultimii 30 de ani. „E clar că la noi arunci curcani peste gard și apoi peste noapte poți deveni prim-ministru. Pui coroană și dimineața o iei și deja poți să duci flori. Așa ceva nu a fost niciodată. Și ceea ce trebuie noi să înțelegem e că, dacă există cu adevărat coruperea deputaților, oameni buni, unde este Stoianoglo ( Alexandr Stoianoglo, procurorul general, n.r.) să vină să aducă argumentele că cineva cumpără deputați și mai departe să înceapă procedura. Și să-i închidă pe cei care cumpără”, a declarat Lilian Carp. Potrivit lui, cazul deputatului Gațcan trebuie să fie un punct de pornire.
Președintele fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, a declarat că există proceduri juridice – se pot adresa în instanță etc. „Doamna președintă, haideți să purcedem la ordinea de zi. Chiar vrem să perpetuăm spectacolul ăsta ca să se uite țara la noi într-un așa hal? Stimați colegi, fiți serioși, ați blocat lucrul Parlamentului câteva săptămâni la rând, acum veniți iarăși și faceți concert”, a mai spus deputatul.
Liderul Grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu, a declarat că în tot ce ține de cazul Gațcan vor fi depuse eforturi pentru ca cele întâmplate să fie investigate. Și aceasta presupune și denunțuri la Procuratură și, poate, chiar investigații internaționale. Deputatul a mai spus că el și colegii lui se vor abține de la declarații politice, deoarece înțeleg sensibilitatea și poziția dificilă a lui Gațcan.
Deși nu a făcut declarații în plen sau pentru presă, Ștefan Gațcan a venit cu o postare pe pagina sa de Facebook, în care menționează că a trecut și trece printr-o perioadă tulburată, generată de anumite decizii politice pe care le-a luat. „M-am prins într-un joc politic și, în momentul când am înțeles că retragerea mea este folosită pentru a fi blocată activitatea Parlamentului, am decis că acest lucru nu este admisibil. Mai cu seamă că activitatea era blocată tocmai când trebuia să vină Guvernul cu majorarea de salarii pentru colegii mei medici, pentru pensionari, pentru agricultori și alte categorii de cetățeni”, se menționează în postare.
Acesta precizează că, deși a luat decizia de a părăsi politica, nu a putut să rămână indiferent „când a văzut ce haos, debandadă și populism s-a creat în Parlament”. „De aceea am luat decizia că prezența mea în Parlament este necesară cel puțin atâta vreme cât ea ajută ca țara să nu intre în instabilitate și blocaj. Rămân însă la ideea de a mă retrage din politică, atunci când retragerea mea nu va avea consecințe grave asupra oamenilor și a țării”, se mai spune în postare.
Ștefan Gațcan a devenit deputat în luna martie anul curent, câștigând alegerile parlamentare noi în circumscripția nr.38 Hâncești, unde a candidat din partea Partidului Socialiștilor. În data de 30 iunie, Ștefan Gațcan a anunțat că se retrage din fracțiunea PSRM și se alătură grupului parlamentar Pro Moldova. În schimbul acestei „trădări”, deputatul Ştefan Gaţcan ar fi primit, potrivit presei, jumătate de milion de dolari. Ca să se răzgândească, deputatul ar fi fost atacat de rakeţi, ameninţat cu moartea şi bătut crunt. La doar o zi, pe 1 iulie, Ștefan Gațcan a semnat cerere de renunțare la mandatul de deputat, dispărând din spațiul public. Partidul Socialiștilor a emis un comunicat de presă în care menționează că Ștefan Gațcan „rămâne parte a echipei PSRM și se va implica activ în munca grupului social al formațiunii, pentru a utiliza experiența sa profesională în elaborarea și promovarea proiectelor ce țin de politicile de sănătate”. Pro Moldova a acuzat că deputatul a fost sechestrat. Acum o zi, jurnaliștii de la „Ziarul de Iași” l-au surprins pe Ștefan Gațcan în holul Hotelului Internațional. Deputatul l-ea spus că nu a fost sechestrat, că a venit la Iași de bună voie și că, la întoarcere, va face declarații foarte importante în Parlamentul de la Chișinău.