Fostul comisar european pentru extindere şi vecinătate, Stefan Fule, care s-a aflat în Moldova recent, a spus că a văzut fluturându-se foarte multe drapele ale Uniunii Europene, dar nu sesizat un spirit pro-european în rândul guvernanţilor şi, mai ales, în acţiunile pe care le întreprind aceştia, transmite IPN care citează un interviu al fostului comisar oferit pentru Radio Europa Liberă.
Referindu-se la un recent sondaj care arăta că numărul cetăţenilor susţinători ai parcursului pro-european al Republicii Moldova este în descreştere, Stefan Fule a subliniat că, în primul rând, politicienii se fac responsabili pentru această situaţie. „Pentru politicienii moldoveni a devenit un obicei să vorbească despre un guvern pro-european, despre o agendă pro-europeană, însă oamenii s-au ales, într-un final, cu un şir de scandaluri în sânul coaliţiei de guvernare, fapt ce reprezintă o continuare a unei guvernări slabe, deloc democratice. Aceste neînţelegeri între partidele de la guvernare reprezintă nimic altceva decât o viziune marginală asupra necesităţilor oamenilor. De asemenea, pentru că s-au creat aşteptări prea mari despre ce reprezintă un parcurs pro-european al ţării, nu sunt surprins că oamenii, nevăzând rezultate concrete, sunt dezamăgiţi”, a opinat fostul comisar european.
Stefan Fule mai spune că ţara are nevoie de un guvern pro-Moldova, pro-reforme, inclusiv cele conţinute în Acordul de Asociere semnat cu Uniunea Europeană. E ceea ce aşteaptă oamenii şi ce ar ajuta relaţia dintre Republica Moldova şi UE. Oamenii nu au nevoie de un alt guvern doar numit pro-european care, într-un final, va reprezenta un alibi pentru oligarhii de la Chişinău să continue politica la care au asistat până acum.
„Cel mai dificil este să opreşti oligarhii să se amestece în treburile statului şi să utilizeze instituţiile statului în interesul lor. Cred că aceasta este sarcina cea mai importantă pentru politicienii moldoveni, dacă aceştia vor să ofere cetăţenilor toate beneficiile ce rezultă de pe urma relaţiei dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Schimbarea vine din interior. Însă politicienii ar face mai bine să asculte ce îşi doresc oamenii care protestează în stradă şi care îşi exprimă viziunea despre ce trebuie să se întâmple şi cum poate fi îmbunătăţită calitatea vieţii lor”, a spus fostul comisar european.
Stefan Fule a adăugat că un alt lucru care i-ar fi plăcut să-l vadă, dar pe care nu a avut cum să-l influenţeze, este să se ofere o perspectivă europeană clară pentru Republica Moldova, care a fost destul de explicită atunci, când a negociat Acordul de Asociere în privinţa aspiraţiilor sale europene.