În contextul conflictului armat din Ucraina, Republica Moldova se confruntă cu provocări, iar situaţia regională prezintă anumite riscuri pentru ţară. Actualmente, societatea civilă trebuie să se consolideze şi să ajute poporul, destrămat de politicieni, să se alăture ideii naţionale de păstrare a statului în care oamenii să trăiască prosper. Astfel de idei au fost expuse de experţi din Moldova, Ucraina, Rusia şi România, la conferinţa internaţională cu tema: „Actualele provocări şi riscuri pentru Republica Moldova în domeniul securităţii”, organizată la Chişinău de către Consiliul obştesc „Pentru Patrie”.
Preşedintele Consiliului, Igor Tuleanţev, a spus că astăzi cea mai actuală temă pentru regiune este securitatea, deoarece Moldova nu are nevoie ca evenimentele din Ucraina să se repete şi aici. Pornind de la acest deziderat, mai mulţi participanţi din ţări diferite, dar şi din stânga Nistrului, au fost invitaţi la conferinţa internaţională ca să demonstreze că toate conflictele pot şi trebuie rezolvate la masa de dialog.
Igor Tuleanţev spune că cea mai mare bogăţie a Republicii Moldova este statutul de neutralitate, iar după mai multe luări de cuvânt, s-a profilat concluzia că există mai mulţi factori care ne unesc, pentru că toţi îşi doresc pace şi nimeni nu are nevoie de conflicte. În atingerea acestor scopuri, trebuie susţinută, în special, societatea civilă, deoarece politicienii nu se preocupă de interesele poporului. „Participanţii, cu opinii diferite, au găsit limbaj comun, în felul acesta am încercat să demonstrăm cum persoane cu opinii diferite pot găsi soluţii comune, care îi satisfac pe toţi”, a concluzionat Igor Tuleanţev.
Expertul ucrainean şi politologul Alexandru Dudciac a menţionat în cadrul luării de cuvânt că războiul din Ucraina, care durează deja de 1,5 ani, nu era deloc necesar, însă cineva a dat ordinul ca să înceapă conflictul. Expertul menţionează că fostul preşedinte ucrainean, Victor Ianukovici, a câştigat alegerile făcând declaraţii că ţara va merge spre UE. Ulterior, însă, s-a răzgândit, înţelegând că Acordul de Asociere cu UE atentează la independenţa ţării. Alexandru Dudciac spune că Republica Moldova nu trebuie să rămână cu iluzia că Acordul de Asociere cu UE este un document economic, deoarece acesta în esenţă are un caracter politic şi militar.
Preşedintele Comitetului Central al Partidului Comunist din regiunea transnistreană, Oleg Horjan, a subliniat că pentru cei din stânga Nistrului este foarte importantă păstrarea păcii şi liniştii în regiune, iar, după ce va fi asigurată pacea, se va putea discuta şi despre punctele de interferenţă dintre cetăţenii de pe ambele maluri.
Oleg Horjan a subliniat că nu este de acord cu declaraţiile precum că sunt foarte mici şansele de a dezgheţa conflictul de pe Nistru atâta timp cât 2 ani în urmă nimeni nici în coşmar nu şi-ar fi imaginat că în curând cor avea loc bombardamente la Donbas (Ucraina). „Însă aşa cum acolo au apărut nişte persoane mai fierbinţi, tot aşa se văd astfel de persoane şi în Moldova, făcând declaraţii că trebuie schimbat formatul de pacificare etc., ceea ce ar putea duce la izbucnirea unui conflict armat”, a spus el.
Potrivit liderului comuniştilor din stânga Nistrului, elita politică şi populaţia regiunii transnistrene optează pentru integrarea euroasiatică a regiunii, iar din punctul său de vedere, anume această idee ar putea deveni una naţională şi care ar micşora prăpastia dintre cele două maluri ale râului Nistru.
Daniel Bliorţ, membru al Partidului Alternativa Socialistă din România, prezent la eveniment, a spus că acum toată regiunea este într-o situaţie dificilă şi nu trebuie repetate greşelile generaţiilor anterioare care au dus la conflicte. Politicianul a menţionat că, aflându-ne într-o perioadă în care apar noi şi noi provocări, menţinerea unui conflict îngheţat ar fi de preferat unui conflict armat deschis. Bliorţ este convins că lipsa împuşcăturilor la Nistru de mai bine de 23 de ani se datorează pacificatorilor ruşi.
Expertul român a menţionat câteva principii de care ar trebui să se ţină cont pentru a evita declanşarea noilor conflicte armate: principiul integrităţii teritoriale a statelor, principiul de a nu recurge la forţă, principiul potrivit căruia niciun stat sau o comunitate de state nu au dreptul să se implice direct sau indirect în treburile altui stat. Daniel Bliorţ a adăugat că reglementarea paşnică a conflictelor este cea mai bună cale de interacţiune între state.
Jurnalistul rus Roman Babaian, prezentator la postul de televiziune TV Центр de la Moscova, a subliniat că cel mai mare pericol pentru statalitatea Republicii
Moldova ţine de faptul că statul a fost adus în prag de auto-lichidare, iar poporul este împărţit pe tabere diferite, unii vor spre România şi UE, alţii spre Rusia şi Uniunea Euroasiatică. Însă, din punctul său de vedere, un popor care trăieşte pe baricade nu are viitor.
Roman Babaian este de părere că Republica Moldova are nevoie de o idee naţională, că trebuie păstrată statalitatea ţării, iar oamenilor să le fie confortabil în acest stat. în Jurnalistul a subliniat în acest context că deja sute de mii de cetăţeni moldoveni muncesc în afara ţării, iar majoritatea celor care lucrează în Rusia solicită cetăţenia acestui stat pentru că lor le este mai bine să muncească acolo, astfel Moldova îşi pierde cetăţenii.
Potrivit jurnalistului, Acordul de Asociere cu UE este un document politic, prin semnarea acestuia Moldova a permis să i se impună mai multe condiţii pe viitor, inclusiv să nu mai colaboreze cu Federaţia Rusă. „Cetăţenii Moldovei nu ar trebui să creadă că soarta Ucrainei nu are cum să-i aştepte şi pe ei, fiindcă nimeni nu ştie ce se poate întâmpla mâine, iar conflictul poate începe atunci, când cineva dă un ordin”, a afirmat expertul rus Roman Babaian.