Statutul de la Roma, ratificat de Parlament
Parlamentul Republicii Moldova a ratificat în şedinţa din 9 septembrie Statutul Curţii Penale Internaţionale, adoptat în 1998 la Roma, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă a Ministerului Justiţiei.
Tot în şedinţa de joi au fost adoptate amendamentele elaborate de Ministerul Justiţiei la Codul Penal al Republicii Moldova pentru ajustarea legislaţiei naţionale la prevederile Statutului Curţii Penale Internaţionale. Prin ratificarea Statutului de la Roma, Republica Moldova obţine posibilitatea de atragere la răspundere a persoanelor care au săvârşit infracţiuni ce cad sub jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale, cetăţeni naţionali, cetăţeni străini sau apatrizi.
Curtea Penală Internaţională este o instanţă de investigare şi judecare a persoanelor învinuite de comiterea genocidului, crimelor împotriva umanităţii şi crimelor de război. Această instituţie are o importanţă deosebită pentru statele membre ale Uniunii Europene, toate ţările ei acceptând jurisdicţia Curţii, ratificarea de către Republica Moldova a Statutului CPI fiind un angajament asumat de statul nostru în procesul de negociere a semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.
În calitate de membru al Curţii Penale Internaţionale, Republica Moldova va achita o cotizaţie anuală în mărime de 0,002% din bugetul ţării. Statutul Curţii Penale Internaţionale a fost ratificat de Republica Moldova fără cu votul a 55 de deputaţi.