Statul va stimula sporirea eficienţei energetice prin toate instrumentele posibile, deputatul Veaceslav Ioniţă
„Vrem să dezvoltăm un nou segment al pieţei de creditare, cea a creditării în eficienţa energetică”, a declarat deputatul Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, la o dezbatere în cadrul săptămânii investiţionale Moldova Business Week 2010, transmite Info-Prim Neo.
Veaceslav Ioniţă a spus că experienţa acumulată în cadrul unui proiect realizat cu susţinerea Băncii Mondiale a demonstrat că mijloacele financiare investite în izolarea unui bloc locativ reduce cheltuielile energetice de cel puţin două ori.
„Este o investiţie profitabilă. În 3-4 ani banii se recuperează. Vom stimula sporirea eficienţei energetice prin toate instrumentele posibile, inclusiv cu bani europeni care vor veni pentru instituţiile publice şi cu banii de BERD care vor veni, sperăm, pentru bănci, dar şi prin asistenţa oferită de BM. Investiţii se vor face în gospodăria locativ-comunală la schimbarea echipamentelor vechi la staţiile termice, în utilizarea resurselor regenerabile de energie, în modernizarea sistemelor de încălzire la întreprinderi. Domenii sunt foarte multe”, a spus deputatul.
O oportunitate, potrivit lui Veaceslav Ioniţă, o constituie faptul că Republica Moldova a devenit, de la 1 mai 2010, membră cu drepturi depline a Comunităţii Energetice. „Sporirea eficienţei energetice va fi una din priorităţi pe durata preşedinţiei Republicii Moldova în Comunitatea Energetică. Vor fi lansate mai multe proiecte în parteneriat cu cele 8 ţări din Europa de Sud-Est, membre ale Comunităţii Energetice şi noi sperăm că portofoliul de credite investiţionale, numai al băncilor, în eficienţa energetică va atinge în următorii trei ani cel puţin 1 miliard de lei”, a mai spus Veaceslav Ioniţă.
Aflat într-o primă vizită în Republica Moldova după aderarea ţării la Comunitatea Energetică, Fabrizio Barbaso, director general adjunct pentru energie din cadrul Comisiei Europene (însoţit de o delegaţie a Comisiei Europene şi a Secretariatului Comunităţii Energetice), a apreciat că Moldova prin aderarea la Comunitatea Energetică a făcut un pas important în privinţa racordării politicilor sale energetice la cele europene.
Potrivit lui Valeriu Lazăr, ministrul economiei, obiectivul Republicii Moldova în calitate de membră cu drepturi depline a Comunităţii Energetice este să elaboreze şi să aprobe cadrul de reglementări pentru piaţa energetică. Urmează să fie adoptată Legea cu privire la eficienţa energetică în lectură finală şi efectuată expertizarea unor legi şi reglementări energetice, precum şi a unor proiecte din punct de vedere al impactului de mediu.