Statul va beneficia de scăderea ratei de bază la operaţiunile de politică monetară, expert

Banca Naţională a Moldovei a anunţat diminuarea ratei de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt cu 3.0 puncte procentuale, de la 13.0 până la 10.0 la sută anual. Solicitat de IPN, expertul economic Sergiu Gaibu a menţionat că primul care va beneficia de acest lucru va fi statul. Ca şi consecinţă a reducerii ratei de bază, hârtiile de valoare de stat vor avea tendinţa de scădere. Respectiv, deservirea datoriei de către stat către instituţiile bancare va scădea, transmite IPN.

Potrivit expertului, rata de bază este indicatorul de la care porneşte calculul tuturor celorlalte rate pe care le aplică Banca Naţională a Moldovei, la credite şi depozitele overnight, la alte instrumente financiare. De aceea, rata de bază indică trendul preţului la resursele financiare şi, în special, la costul operaţiunilor pe care le promovează BNM.

Prin rata de bază BNM încearcă să controleze inflaţia şi, de obicei, este invers proporţională. Adică, dacă Banca Naţională vede proces inflaţionist, atunci majorează rata de bază, dacă nu vede proces inflaţionist – o scade. Potrivit expertului, manipulările cu rata de bază au un efect invers – dacă este în creştere, loveşte în economia reală, adică scumpeşte resursele financiare şi într-un fel frânează dezvoltarea economică a ţării. Dacă este în descreştere, costurile resurselor financiare scad şi economia primeşte un răsuflu suplimentar, ceea ce este foarte benefic.

Sergiu Gaibu spune că e absolut clar că toţi factorii care au determinat procesul inflaţionist au rămas în istorie. „Anul roditor este mai bun în 2016 decât în 2015, tarifele s-au stabilizat cu posibile mici excepţii, nu vor fi schimbări în preţurile la tarifele utilităţilor. Nu există prognoze nici asupra faptului că vor fi schimbări semnificative a preţului carburanţilor.  Respectiv, premize pentru anumite riscuri inflaţioniste majore din sectorul real al economiei, practic, nu existau. Unicul risc care era ţine de despre balanţa comercială a Republicii Moldova. Dar şi acesta în 2015 a demonstrat că odată cu scăderea importurilor şi exportului decalajul comercial a scăzut”, a afirmat expertul.

BNM a decis şi diminuarea ratelor de dobândă la creditele şi depozitele overnight cu 3.0 puncte procentuale, de la 16.0 până la 13.0 la sută anual şi, respectiv, de la 10.0 până la 7.0 la sută anual. Potrivit expertului, aceasta înseamnă că băncile comerciale vor avea posibilitatea să ia credite mai ieftin de la Banca Naţională şi vor fi descurajate să plaseze banii la depozit, dar mai curând să-i utilizeze în cadrul economiei reale şi să ofere credite.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.