Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat Republica Moldova să achite nouă mii de euro unei victime maltratate și umilite de gardieni într-un penitenciar din Briceni. Decizia a fost pronunțată în cauza Baban v. Moldova, care se referă la aplicarea tratamentului inuman și degradant în detenție și acordarea în consecință a prejudiciilor morale și materiale, transmite IPN.
Asociația Promo-LEX precizează că CEDO a primit declarații de soluționare amiabilă, semnate de părți, în temeiul cărora reclamantul a fost de acord să renunțe la orice alte cereri împotriva Republicii Moldova cu privire la faptele care au dat naștere acestei cereri, sub rezerva angajamentului Guvernului de a-i plăti suma de nouă mii de euro.
Reclamantul a fost deținut în Penitenciarul Nr. 2 din Lipcani, unde a fost maltratat și umilit de către gardieni în repetate rânduri. I-a fost refuzată asistența medicală, dar și solicitarea de asigurare a alimentație speciale, conform legislației naționale, reieșind din problemele medicale pe care acesta le are. Reclamantul suferea de afecțiuni ale sistemului digestiv. Ca răspuns la toate solicitările sale, acestuia i-au fost aplicate multiple lovituri cu pumnii şi picioarele de către gardieni.
Deși a expediat o plângere în adresa Procuraturii raionului Briceni, în legătură cu faptele de maltratare, timp de doi ani Procuratura a refuzat pornirea unei cauze penale. O cauză penală a fost pornită totuși, iar instrumentarea dosarului a durat alți doi ani.
Au urmat mai mulți ani în care reclamantul a luptat pentru drepturile sale în instanțele de judecată. Prin sentința Judecătoriei Militare din iunie 2015, gardienii care l-au maltratat au fost achitați. Ulterior prin decizia Colegiului penal al Curții de Apel Chișinău, aceștia au fost recunoscuți vinovați şi condamnați, dar eliberaţi de răspundere penală în legătură cu intervenirea termenului de prescripție. În iunie 2016 cauza a fost transmisă spre rejudecare, de către instanța ierarhic superioară, iar o decizie de condamnare a fost emisă ulterior. În calitate de prejudiciu moral, reclamantului i-a fost acordată suma de 14 mii de lei, iar instanța nu a motivat în vreun fel soluția.
Potrivit avocatului Promo-LEX, Vadim Vieru, director al Programului Drepturile Omului, având în vedere jurisprudența CEDO în cauzele moldovenești, se observă tendința instanțelor naționale de a acorda sume reduse în calitate de prejudiciu moral, de până la zece ori mai puțin decât a decis Curtea în cauze similare. În aceste circumstanțe, reclamanții continuă să aibă statut de victimă a violării articolului trei din Convenție.
Asociația Promo-LEX recomandă instanțelor naționale și în special, Curții Supreme de Justiție să țină cont în procesul de apreciere a cuantumului prejudiciului moral de jurisprudența CEDO în cauze similare și Recomandarea nr. 6 Privind satisfacția echitabilă elaborată de Curtea Supremă de Justiție.