Statul nu-i poate obliga pe importatori să aducă în ţară medicamente ieftine

Contractatele semnate în cadrul licitaţiilor publice între importatorii de medicamente şi instituţiile medicale beneficiare sunt îndeplinite în proporţie de 70%. Totodată, din cele peste 6 mii de medicamente incluse în Nomenclatorul de stat circa 300 de denumiri nu au fost importate pe parcursul ultimilor ani, fie din lipsă de solicitări, fie pentru că nu sunt atractive din punct de vedere economic pentru agenţii economici importatori.

Solicitat de IPN, directorul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Alexandru Coman, a spus că nu există obligaţia ca toate medicamentele incluse în Nomenclatorul de stat să fie aduse în ţară, aceasta rămâne la discreţia importatorilor.

„Există două tipuri de medicamente – originale, care sunt produse pentru prima dată de cineva, şi cele generice, care apar reglementat de lege. Dacă producătorii de medicamente au interes să-şi vândă produsul în Republica Moldova, depun dosarele în organele abilitate. Dosarele sunt expertizate, după care se permite livrarea medicamentelor pe teritoriul ţării. Acest lucru nu înseamnă că noi avem nevoie doar de cele 300 de denumiri de medicamente care nu se mai aduc. Sunt o sumedenie de medicamente înlocuitoare, nu este nicidecum o problemă”, a spus Alexandru Coman.

În opinia sa, mai gravă este situaţia la capitolul medicamentelor cu denumiri comune internaţionale, care nu sunt prezente pe piaţa Republicii Moldova sub nicio formă, nici originale, nici generice. „Atunci facem demersuri la producători să fie livrate, dar nu întotdeauna aceştia vor să le înregistreze la noi. În asemenea situaţii, putem autoriza importul unic de medicamente pentru utilităţile publice, în baza unei hotărâri a comisiei de specialitate, care permite punerea pe piaţă a medicamentelor o singură dată”, a explicat directorul Agenţiei Medicamentului.

Alexandru Coman a mai spus că statul nu are nicio pârghie pentru a-i obliga pe importatori să aducă cele mai ieftine medicamente, de care poate este nevoie în instituţiile medicale. Singura soluţie este ca asemenea medicamente să fie procurate de către stat, prin intermediul unei companii în care deţine pachetul majoritar.

Potrivit Nomenclatorului de stat al medicamentelor, circa 50% din medicamentele importate provin din Uniunea Europeană, 17% din CSI, 15% din Asia şi 18% sunt de origine autohtonă. Alexandru Coman a mai spus că firmele farmaceutice din Moldova fabrică doar 2 substanţe active, restul sunt toate din import.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.