Statul este obligat să-i asigure unei persoane deținute toate condițiile, avocați

În momentul în care o persoană este plasată într-un izolator sau în penitenciar, statul este obligat să-i asigure toate condițiile, ca acesteia să-i fie respectată demnitatea și să-i fie respectată integritatea umană. O spun avocații familiei lui Andrei Braguța, decedat în 2017 în penitenciar. Aceștia regretă că o decizie definitivă și irevocabilă în cauzele inițiate așa și nu există. Mai mult, apărătorii alertează că asemenea cazuri se pot repeta, în condițiile în care Penitenciarul nr. 16, cu profil medical, în care s-a aflat și Andrei Braguța, nu are acreditarea necesară. Or, în condițiile pandemiei COVID-19, riscurile sunt și mai mari.

Într-o conferință de presă la IPN, Victoria Gamurari, avocata Asociației Promo-LEX, a declarat că, în una dintre cauzele penale legate de moartea lui Andrei Braguța, sunt învinuiți doi medici de la Penitenciarul nr. 16, care este cu profil medical. Este o cauză penală cu privire la încălcarea regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale, care au dus la decesul tânărului. Potrivit ei, este vorba despre o instituție penitenciară de tip spital, care activează din 2002, însă care nici până în prezent nu a obținut acreditarea necesară, conform legii.

Avocata a menționat că Andrei Braguța, potrivit raportului de expertiză medico-legală din septembrie 2017, a decedat din cauza unei bronho-pneumonii purulente. Și în opinia sa, reieșind din acest caz, apar probleme de ordin general, în contextul pandemiei COVID-19. Într-un răspuns la interpelarea Promo-LEX, Ministerul Justiției a precizat că, la data de 20 august, în instituțiile penitenciare erau 19 cazuri confirmate de COVID-19, toate tratate la Penitenciarul nr. 16. Victoria Gamurari susține că instituția deține un singur aparat de ventilare pulmonară, iar în Penitenciarul nr. 13 în general nu există astfel de aparate.

Avocatul familiei, Victor Munteanu, a declarat că sunt deja trei ani de la producerea acestui caz și, pe lângă semnele de întrebare generate de durata procesului, nu sunt vizibile acțiuni concrete, pentru a nu mai admite astfel de cazuri. „Familia nu așteaptă doar justiție în acest caz. Or justiția nu este pe deplin făcută atunci când doar persoanele sunt pedepsite, recunoscute vinovate. Justiția este ca familia să aibă satisfacția ca astfel de cazuri să nu se mai întâmple, autoritățile să se responsabilizeze, să pună în funcțiune mecanisme care să excludă maximum posibil situații de acest gen. Și nu este pur și simplu prezumția că o persoană este suspectată, bănuită, ci dacă este izolată și statul și-a asumat responsabilitatea, trebuie să asigure toate condițiile ca acestei persoane să-i fie respectată demnitatea, să-i fie respectată integritatea umană”, a mai spus apărătorul.

Conferința „Trei ani de la moartea lui Andrei Braguța. Evoluții și (in)acțiuni” face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul IPN „Injustiția la vedere prin mijloace multimedia”. Agenția IPN nu își adjudecă dreptul să decidă dacă organizatorii conferințelor de presă au dreptate în cauzele despre care vor vorbi, aceasta este prerogativă exclusivă a justiției, însă perioada exagerat de lungă, mult mai lungă decât prevede legislația, a acestor cazuri poate fi considerată drept act de nedreptate și injustiție evidentă. Agenția de presă IPN nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.