Statul continuă să eşueze în faţa copiilor-victime ale abuzului sexual, club de presă

Statul continuă să eşueze în faţa copiilor care au avut de suferit din cauza exploatării sexuale. Pentru a împiedica cazurile de abuz sexual asupra copiilor, autorităţile ar trebui să acorde ajutor minorilor care dau semne sau riscă să devină victime ale exploatării sexuale chiar de la prima adresare a acestora către organele competente. Părerea aparţine mai multor experţi în domeniul drepturilor copiilor – psihologi, jurnalişti, dar şi avocaţi, care s-au întrunit într-un club de presă cu tema: „Copiii exploataţi sexual şi încrederea pierdută în cei obligaţi să îi protejeze”, transmite IPN.

Directorul executiv al Centrul Internaţional „La Strada”; Ana Revenco, consideră că autorităţile din Republica Moldova sunt departe de a construi programe care să le fie utile copiilor şi să apere interesele acestora. Potrivit ei, statul continuă să eşueze în faţa copiilor care au avut de suferit din cauza exploatării sexuale, iar mulţi dintre specialiştii precum asistenţi sociali, psihologi, polişti, ignoră situaţiile de risc în care se află aceşti copii. „Astăzi sistemul este construit astfel ca să satisfacă nevoile sistemului şi nu este făcut pentru nevoile şi trăirile copiilor”, a menţionat Ana Revenco.

Totodată, directoarea Centrului a spus că pentru a fi restabilită încrederea în specialişti şi pentru a ajuta copiii, care au avut de suferit de pe urma abuzurilor sexuale, e nevoie de o intervenţie promptă. În opinia sa, sitemul de protecţie şi specialiştii ar trebui să ofere ajutor nu doar copiilor care au fost exploataţi sexual, dar şi familiilor acestora.

Coordonatoarea de programe de la Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii, Rodica Coreţchi, a declarat că autorităţile nu ar trebui doar să fie sesizate despre existenţa unor cazuri de abuz sexual asupra copiilor, dar şi să se autosesizeze. Potrivit ei, în astfel de cazuri este foarte importantă evaluarea iniţială a situaţiei, iar specialiştii ar trebui să discute despre cele întâmplate, iniţial cu copilul, fără prezenţa părinţilor, întrucât abuzatorul poate proveni chiar din familia acestuia.

Clubul de presă cu tema: „Copiii exploataţi sexual şi încrederea pierdută în cei obligaţi să îi protejeze” este organizat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi Centrul Internaţional „La Strada”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.