Statul cheltuiește anual 345 de dolari pentru un caz de diabet zaharat

Anual statul cheltuiește echivalentul a 345 de dolari pentru un caz de diabet zaharat necomplicat, ceea ce constituie o sumă dublă față de cheltuielile pe care sistemul de sănătate le suportă pentru o persoană adultă care nu are această maladie. În prezent, în Republică Moldova doar printre copii sunt 400 de bolnavi de diabet. Informațiile au fost prezentate de către secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, într-un răspuns la o interpelare formulată de deputata PCRM, Elena Bodnarenco, transmite IPN.

„Este foarte greu să faci o estimare cât costă un pacient cu diabet pentru că diabetul e o maladie foarte gravă. Și este de obicei influențată nu doar de stilul de viață, dar și de multitudinea de complicații pe care le lasă această maladie, dar și de multitudinea bolilor cronice care sunt persistente la aceste persoane. Pentru un pacient, sistemul de sănătate cheltuiește de două ori mai mult decât pentru o persoană care nu are diabet”, a menționat Aliona Serbulenco.

Secretarul de stat a mai spus că tratamentul pentru persoanele cu diabet zaharat este asigurat în totalitate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală, atât pentru persoanele asigurate, cât și cele neasigurate. De asemenea, din bugetul de stat sunt procurate analogii de insulină. Pentru anul 2018, pentru insuline s-au alocat peste 61 de mii de lei, iar pentru tratamentul medicamentos antidiabetic tabletat – peste 79 de mii de lei. Sumele sunt mai mari cu aproximativ 18% comparativ cu anul 2017. Tendințele de majorare se mențin și pentru anul 2019.

Beneficiari ai analogilor de insulină sunt copiii, peste 400 la număr, dar și o parte din adulți, în special cei cu diabet zaharat de tip I și II. Toți copii care suferă de diabet zaharat sunt asigurați cu glucometre, dar și cu cinci teste pe zi pentru fiecare copil. Pentru anul curent s-au alocat în jur de 900 de mii de lei doar pentru procurarea dispozitivelor în acest sens și a consumabililor. Totodată, fiecare instituție medico-sanitară publică de nivelul primar oferă gratuit teste expres pentru adulți.

În acest sens, Elena Bodnarenco a declarat că trebuie să fie mărit numărul de teste eliberate gratuit pentru măsurarea glicemiei.

În altă ordine de idei, Aliona Serbulenco a declarat că, potrivit unui studiu, ca factor declanșator pentru multe maladii este consumul excesiv de sare. Astfel, s-a constatat că fiecare moldovean consumă zilnic de două ori mai multă sare decât se recomandă. Studiul urmează să fie prezentat în timpul apropiat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.