Statul ar putea monitoriza proiectele investiţionale în domeniul construcţiei locative
Din cele 270 de blocuri de locuit nefinalizate la 50 există grave probleme între oamenii care au plătit bani ca să le fie construită o locuinţă şi firmele care şi-au asumat această responsabilitate. Informaţia a fost comunicată de Marcel Răducan, ministrul dezvoltării regionale şi construcţiilor, solicitat de presă să ofere detalii referitor la şedinţa care a avut loc la Guvern în problema blocurilor nefinalizate.
„A fost format un grup de lucru, condus de vicepremierul Valeriu Lazăr, care va analiza situaţia pe fiecare bloc şi va propune soluţii. Au fost convocaţi şi reprezentanţii CCCEC ca să-şi spună cuvântul acolo unde este necesar. Dar scopul nu este neapărat să pedepsim pe cineva, ci să-i ajutăm pe acei oameni care au plătit banii lor munciţi să se vadă cu o locuinţă”, a menţionat ministrul.
Marcel Răducan a mai spus că statul nu poate prelua casele respective. Acesta ar însemna o intervenţie administrativă în activitatea unor întreprinderi private. Însă există pârgii care se aplică în alte ţări, care ar putea fi preluate şi adaptate la realităţile Republicii Moldova.
„De exemplu, ar putea să fie creată o structură juridică, concomitent cu lansarea unui proiect investiţional în domeniul construcţiei locative. Această structură ar monitoriza modul cum sunt valorificate mijloacele investitorilor, cum se respectă termenele asumate şi alte aspecte. În Republica Moldova construiesc blocuri locative toate firmele care procură o bucată de teren. Nimeni din potenţialii investitori, adică din oamenii care dau banii acestor firme în speranţa că vor obţine o locuinţă, nu se informează dacă aceste firme au utilajele şi echipamentele necesare pentru a construi, dacă au personalul calificat necesar”, a subliniat ministrul.
„Posibilităţi de control sunt mai multe. Noi vom informa neapărat publicul larg despre propunerile care vor fi acceptate şi despre deciziile luate de Guvern”, a conchis Marcel Răducan.