Conducerea unei companii autohtone, specializată în programe „Work & Travel”, este cercetată pentru punerea în aplicare a unei scheme de spălare de bani, prin care statul a fost prejudiciat cu 15 milioane de lei. Anchetatorii nu precizează numele companiei şi nici de câţi ani activează pe piaţa din Moldova, transmite IPN.
Potrivit Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), în perioada anilor 2010-2013, societatea respectivă ar fi transferat în conturile unei companii „off-shore” mijloace băneşti în sumă totală de peste 6 milioane de dolari. Banii au fost obţinuţi de la studenţii participanţi la programul „Work and Travel”, cărora societatea le oferea asistenţă în stabilirea relaţiilor cu angajatorii de peste ocean, pregătirea actelor necesare pentru obţinerea vizei şi, în final, deplasarea în SUA.
Din banii acumulaţi în contul companiei „off-shore” o parte era pentru achitarea salariilor angajaţilor companiei, de la 500 la 2500 de dolari – deşi salariile declarate organelor fiscale erau de maximum 2000 de lei. Altă parte din bani intra pe conturile personale ale factorilor de decizie ai companiei, care îşi procurau automobile de lux, imobilelor şi alte bunuri.
CNA, împreună cu procurorii, au desfăşurat mai multe percheziţii, inclusiv la sediul societăţii moldoveneşti, unde au depistat dispozitive tehnice prin intermediul cărora erau gestionate de la distanţă conturile companiei „off-shore”, documente de înregistrare şi ştampile, precum şi carduri bancare ale angajaţilor companiei, utilizate pentru primirea salariului neimpozitat. Pe acest caz a fost deschis un dosar penal pe faptul spălării banilor în proporţii deosebit de mari. În prezent, CNA conlucrează cu serviciile similare din Statele Unite pentru fortificarea bazei probatorii pe cazul dat.