Statul a fost prejudiciat cu 10 milioane de lei în urma acordării ajutorului social persoanelor care au prezentat date eronate despre veniturile familiei. Fraudele au ieşit la iveală în urma unor verificări. Organele procuraturii au iniţiat până acum 9 cauze penale care vizează atât asistenţi sociali, cât şi beneficiari de compensaţii, iar controalele continuă, transmite IPN.
Ministrul muncii protecţiei sociale şi familiei, Valentina Buliga, a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, că valoarea prejudiciului cauzat statului în cauzele vizate de urmărirea penală este de aproape 4 milioane de lei. Persoanele care au ridicat banii, trebuie să-i întoarcă.
Autorităţile publice locale şi consiliile raionale au format echipe speciale pentru efectuarea verificărilor repetate asupra dosarelor, pentru a se stabili cu exactitate capacitatea de plată a beneficiarilor sau gradul de vulnerabilitate reală a familiilor. Dacă se va adeveri că familiile sunt sărace, decizia de restituire a banilor va fi suspendată.
Actualmente 38 de mii de familii beneficiază de ajutor social din partea statului. Mărimea medie a acestuia este de 800 de lei. Cu începere de la 1 octombrie curent, pot fi reînnoite cererile pentru ajutorul social şi ajutorul pentru perioada rece a anului, în mărime de 200 lei lunar (pentru 5 luni). Eligibili pentru ajutorul social sunt persoanele cu venituri mai mici de minimul garantat de stat (650 de lei lunar pe membru de familie). Din 1 ianuarie 2014 minimul garantat de stat va constitui 680 de lei.