Statul a făcut din violenţa în familie o sursă de venit pentru bugetul său, expert
Legea privind combaterea violenţei în familie nu este efecientă din moment ce nu are mecanisme de implementare, respectiv, nu apără victimele violenţei în familie, iar procesele verbale aplicate de către poliţie agresorilor violenţei domestice sunt o sursă de venit în plus pentru stat, consideră juristul şi expertul în drepturile omului din cadrul Asociaţiei Promo-Lex, Doina Străisteanu, citată de Info-Prim Neo.
„Consider că amenda impusă agresorilor în situaţia în care victima deplânge situaţie de violenţă în familie, nu este decât o sursă de venit pentru bugetul de stat. Această amendă se achită tot din bugetul familiei, ea nu opreşte violenţa pe viitor, dimpotrivă, provoacă agresorul la o nouă agresiune faţă de victimă pentru că l-a adus în atenţia poliţiei”, menţionează Străisteanu.
Doina Străisteanu spune că nici poliţia, nici asistenţii sociali nu îşi respectă obligaţia de a executa legea respectivă. „Poliţia trebuie să fie cea care să emită ordonanţe de protecţie pentru primele 7-10 zile, cum se face în Austria, şi agresorul trebuie să fie evacuat din domiciliu din momentul în care poliţia a venit la faţa locului şi a stabilit confirmarea apelului. Totodată, este şi o problemă a statului, care trebuie să deschidă localuri temporare pentru agresori, unde aceştia ar urma un tratament psihologic”, a spus ea.
Expertul susţine că la moment există o mulţime de exemple cu decese ce provin din violenţa domestică, o bună parte din vină purtând-o poliţia care nu încearcă să preîntâmpine astfel de cazuri. Ea aplică procese verbale pentru violenţa domestică, neinteresându-se ulterior de soarta de mai departe a victimei.
Doina Străisteanu afirmă că există un proiect de lege privind introducerea unor modificări în Codul Penal şi Codul Contravenţional care au scop de a eficientiza tragerea la răspundere a persoanei ce a comis violenţă în familie.