Fondul de subvenţionare a agricultorilor va fi majorat cu 150 de milioane de lei, după rectificarea bugetului de stat, a anunţat premierul Vlad Filat, marţi, după o şedinţă cu producătorii agricoli. Este vorba de jumătate din suma solicitată de agricultori. „Nu a fost o discuţie uşoară, trebuie să recunosc: a fost o discuţie complicată, în cadrul căreia am avut un schimb de opinii. Am reuşit să lăsăm la o parte emoţiile. Am discut despre realitate şi despre posibilităţile pe care le are statul”, a menţionat premierul, citat de Info-Prim Neo. Vlad Filat a menţionat că cele 150 de milioane şi celelalte sume prevăzute în bugetul de stat pentru 2011 vor ajunge la agricultori până la sfârşitul anului. „Am vorbit şi despre perspectiva anului 2012 – asupra cifrei urmează să mai discutăm, dar cu certitudine va fi o sumă care să ofere posibilitate agriculturilor să se dezvolte, nu doar să supravieţuiască. Consider că lucrurile care au fost discutate ne vor ajuta în continuare să avem o colaborare bună”, a declarat premierul. Premierul a reiterat că începând cu anul viitor vor fi scoase accizele la vin, precizând că acest fapt va constitui un stimulent pentru producătorii de vin de a-şi comercializa produsele şi pe piaţa internă. De asemenea, premierul a mai spus că TVA la zahăr va fi păstrat şi pentru anul viitor la nivelul de 8 procente. Săptămâna trecută mai multe asociaţii agricole au solicitat Guvernului să mărească cota subvenţionării agricultorilor. Potrivit acestora, solicitarea vine în urma majorării preţurilor la motorină şi îngrăşăminte şi al micşorării preţurilor la legume. Producătorii agricoli au solicitat statului ca fondul de subvenţionare să fie suplinit cu minimum 300 de milioane de lei. Ministrul agriculturii, Vasile Bumacov, a informat după şedinţă că până acum au fost recoltate 1160 mii tone de cereale, inclusiv 833 mii tone de grâu, ceea ce depăşeşte cu mult rezultatele anului 2010, atât cantitativ, cât şi calitativ. Ministrul a mai comunicat că recoltarea sfeclei de zahăr este în întârziere cu două săptămâni, iar pierderile estimative la această cultură ar putea atinge nivelul de 20%, din cauza secetei.