Statistici îngrijorătoare: 81% dintre moldoveni au carii dentare

8 din 10 moldoveni suferă de carii dentare, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sanătăţii. Aceste date plasează Moldova în rândul ţărilor cu o incidenţă înaltă a cariei dentare. Specialiştii atenţionează că nerespectarea igienei orale poate avea consecinţe catastrofale, întrucât sănătatea orală determină sănătatea întregului organism.

Solicitată de IPN, preşedintele Asociaţiei obsteşti de stomatologie din Republica Moldova, Victoria Purici-Şuşu, a spus că nu sunt cunoscute cauzele exacte care determină apariţia cariei dentare, dar specialiştii sunt de părere că acestea sunt legate de zona geografică, modul de alimentaţie şi apa consumată. În unele regiuni ale Africii, unde nu există zahar, practic nu există carie dentară. În comparaţie cu Bulgaria, Franţa şi unele regiuni din Rusia, unde femeilor însărcinate şi copiilor la grădiniţă li se dă lapte fluorizat (lapte care conţine fluor) pentru a micşora incidenţa cariei dentare, în Moldova nu este implementat un astfel de proiect.

Republica Moldova nu stă bine nici când vine vorba despre cultura periajului, spune Victoria Purici-Şuşu. Nu se cunosc informaţiile elementare despre cum ar trebui să fie  îngrijită cavitatea bucală. Nu se ţine cont de timpul periajului, care ar trebui să aibă o durată de 4-5 minute sau cât durează ascultarea piesei preferate. Moldovenii însă se limitează în medie la un periaj de 30 de secunde.

Comparativ cu SUA, unde se pune accentul pe deprinderea copilului de la vârstă fragedă să-şi îngrijească corect cavitatea bucală – chiar există câteva sute de asociaţii de voluntari care merg cu acest scop prin grădiniţe, şcoli şi orfelinate – în Republica Moldova aspectul educaţional este neglijat.

„Oamenii trebuie să înţeleagă că nerespectarea regulilor elementare de igienă poate duce la agravarea situaţiei”, a menţionat preşedintele Asociaţiei obsteşti de stomatologie din Republica Moldova. Acesta recomandă periajul de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara înainte de culcare, folosirea aţei dentare după fiecare masă, precum şi vizitarea medicului stomatolog la fiecare 6 luni.

Ziua Mondială a sănătăţii orale este sărbătorită anual la data de 20 martie. Începând  cu anul acesta, este marcată şi în Republica Moldova. Cu această ocazie, pe 21 martie, în incinta unui mall din capitală se va desfăşura un flash mob, iar doritorii îşi vor putea schimba gratuit periuţa veche pe una nouă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.