Statele Unite sunt „dezamăgite” de decizia Parlamentului de a schimba sistemul electoral

Ambasada Statelor Unite în Republica Moldova a scris într-o postare pe o rețea de socializare că Statele Unite ale Americii sunt „dezamăgite” de decizia Parlamentului și a Guvernului Republicii Moldova de a nu lua în considerare cele mai importante recomandări ale Comisiei de la Veneţia şi OSCE/ODIHR cu privire la Codul Electoral revizuit, transmite IPN.

Într-o postare pe pagina de facebook, Ambasada Statelor Unite la Chișinău scrie că adoptarea Codului Electoral revizuit pune la îndoială obiectivul declarat al Guvernului privind un viitor democratic și european pentru oamenii din Moldova. „Vom continua să lucrăm cu toate părţile interesate, inclusiv cu societatea civilă, pentru a face ca viitorul european al Moldovei să devină realitate”, mai scrie Ambasada Statelor Unite.

Și oficialii europeni s-au expus vineri, asupra schimbării sistemului electoral din Moldova. „Votul de joi, 20 iulie, din Parlamentul Republicii Moldova pentru implementarea modificărilor la Codul Electoral vine în directă contradicție cu recomandările recente ale Comisiei de la Veneția și ale Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului”. Aceasta este declarația înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, vicepreședintele Comisiei Europene Federica Mogherini şi a comisarului european pentru politica europeană de vecinătate și negocieri pentru extindere Johannes Hahn.

Potrivit oficialilor europeni, selectarea sistemului electoral este o decizie suverană a unui stat, însă UE are ferma convingere că orice modificare a sistemului electoral ar trebui să consolideze democrația, să se bazeze pe un consens larg între forțele politice și să respecte consultările autentice cu societatea civilă și recomandările partenerilor internaționali.

Parlamentul a votat pe 20 iulie, cu 74 de voturi, proiectul de modificare a Codului Electoral prin care se trece de la sistemul proporțional de vot, pe liste de partid, la cel mixt, în care jumătate din deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar cealaltă în circumscripții uninominale. În aceiași zi, legea a fost promulgată de președintele Igor Dodon. Iar o zi mai târziu, a fost publicată în „Minitorul Oficial”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.