Startul evenimentelor prilejuite de Ziua Unirii este dat în această seară

Cu ocazia zilei de 1 decembrie, când se împlinesc 100 de ani de la unirea din 1918 și constituirea, ca rezultat, a statului unitar roman, Alianța pentru Centenar organizează un șir de evenimente în Republica Moldova și în România.

Într-o conferință de presă la IPN, coordonatorul Asociației Tinerii Moldovei, Otilia Dascăl, a spus că startul evenimentelor la Chișinău este dat în seara de 30 noiembrie, ora 18.00, pe strada pietonală. Vor fi aprinse 100 de lumânări, albastre, galbene și roșii, care vor fi aranjate în forma cifrei 100. În jurul lumânărilor se va încinge Hora Unirii, simbolul unității naționale pentru românii de pretutindeni. Vor fi amplasate două panouri pentru a lăsa mesaje unioniste, patriotice, iar cel mai frumos mesaj va fi ulterior premiat.

După eveniment, patru autocare cu români vor porni către Alba Iulia, România, pentru a participa la evenimente consacrate Marii Uniri. „Prin aceste evenimente vrem să arătăm că unioniștii din Basarabia și nu doar, pot fi peste tot. Pe data de 1 decembrie vom fi atât la Alba Iulia, cât și la Chișinău. Vom încerca să cuprindem toate evenimente, vom încerca să crească mesajul unionist din ce în ce mai mult”, a spus Otilia Dascăl.

Președintele Blocului Unității Naționale, Ion Leaşcenco, a declarat că pe 1 decembrie, la Chișinău, Ziua Națională a României și centenarul unirii vor fi marcate prin depuneri de flori la monumentul domnitorului Stefan cel Mare, la ora 09.00. Către ora 10.00, la Cimitirul Eroilor Români, se va păstra un moment de reculegere, urmat de un marș către monumentul deportaților din scuarul Gării, apoi către monumentul lui Ștefan cel Mare, din centrul capitalei, unde manifestația se va încheia cu Hora Unirii. În jurul orei 15.00, în scuarul Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”, va fi organizat un concert de cântece patriotice.

Reprezentanta Blocului Unității Naționale, Lucia Vieru, a declarat că sâmbătă, 1 decembrie, la Alba Iulia, evenimentele prilejuite de Ziua Unirii, organizate de către Alianța pentru Centenar, vor debuta cu un marș al unirii, care va începe la ora 08.00, cu pornirea din Gară, până în Parcul Unirii. Traseul marșului este de 6 km. Programul oficial cuprinde o paradă militară, expoziții, concert de muzică populară și patriotice și inaugurarea unui monument al unirii.

  • otilia dascal despre evenimentele de la chisinau.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.