Starea de urgență nu comportă alte restricţii decât cele stabilite de CSE

Instituirea stării de urgență permite autorităților să întreprindă rapid măsurile necesare, dar nu comportă alte restricţii sau acţiuni decât cele stabilite prin deciziile Comisiei pentru Situaţii Excepţionale (CSE). Toate deciziile Comisiei vor fi făcute publice și intens mediatizate, transmite IPN cu referite la un comunicat de presă remis de Guvern.

În conformitate cu deciziile anterioare ale Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, până pe 1 aprilie, se sistează activitatea de comerț a unităților comerciale cu amănuntul, cu excepția unităților de comercializare a produselor alimentare, a produselor farmaceutice și a produselor petroliere. Până la aceeași dată, se sistează activitatea piețelor comerciale de orice profil, activitatea centrelor de reabilitare/recuperare şi activitatea unităților de alimentație publică, cu excepția activităților de preparare și distribuire a produselor în regim catering.

Tot până pe 1 aprilie, este sistat traficul aerian cu toate țările lumii, traficul internațional feroviar de pasageri şi accesul cetățenilor străini pe teritoriul țării (cu excepția persoanelor cu acreditare diplomatică, celor cu reședință în Republica Moldova și persoanelor care însoțesc mărfuri). Restricția nu se aplică persoanelor străine care deja se află pe teritoriul Republicii Moldova şi nici cetățenii Republicii Moldova nu au restricții la intrare pe teritoriul țării.

Comisia pentru Situaţii Excepţionale face apel către cetățeni să manifeste maximă responsabilitate și să se conformeze cerințelor stabilite de către autorități, deoarece orice încălcare a legislației va fi sancționată. Cetăţenilor aflați peste hotarele țării li se sugerează să se abţină de la călătorii, deoarece riscă să rămână blocați la frontierele terestre ale statelor pe care le tranzitează.

Activitatea întreprinderilor de producere nu este restricționată, dar se impune respectarea normelor sanitare recomandate de autorități. Se permite activitatea comercială bazată pe livrarea produselor online, transportul public și cel interurban, comerțul en-gros, activitatea băncilor, alimentația publică prin sistemul catering şi lucrările de construcție.

Vacanța elevilor se va extinde pentru încă o săptămână, dar este mare probabilitatea că ulterior termenul să mai fie prelungit.

Dacă până vineri, 20 martie, se constată o diminuare a numărului de cazuri înregistrate, unele decizii vor fi reexaminate.

Parlamentul Republicii Moldova a declarat, la propunerea Guvernului, stare de urgență pe un termen de 60 de zile,  până pe 15 mai. În funcție de evoluția evenimentelor, perioada poate fi redusă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.