Starea de urgență a fost prelungită cu 60 de zile

Starea de urgență a fost prelungită cu încă 60 de zile, începând cu data de 2 octombrie. Proiectul a fost votat joi în Parlament. Prezenta stare de urgență nu va afecta organizarea și desfășurarea alegerilor pe teritoriul Republicii Moldova, transmite IPN.

În plenul Parlamentului proiectul a fost prezentat de către ministrul afacerilor interne, Adrian Efros. Oficialul a declarat că, în contextul instabilității regionale și a războiului brutal purtat de Federația Rusiei împotriva Ucrainei, situația geopolitică, nu permite ca garda să fie lăsată în jos. „Riscurile la adresa securității Republicii Moldova sunt persistente și reale. Forțele armate ruse au intensificat deja atacurile cu rachete de croazieră și drone asupra infrastructurii energetice din Ucraina, ceea ce poate perturba aprovizionarea cu energie electrică în țara noastră”, afirmă Adrian Efros.

Potrivit lui, prin prelungirea stării de urgență, autoritățile vor putea lua măsuri preventive și vor putea consolida securitatea energetică a țării, dar și să protejeze infrastructura tehnică. Ministrul a mai spus că nu pot fi ignorate și riscurile crescute în domeniul securității cibernetice și informaționale.

La începutul ședinței, deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au solicitat excluderea acestui proiect de ordinea de zi. În semn de protest că nu au fost susținuți, au părăsit sala plenului. Chiar și așa, la dezbaterea propunerii de prelungire a stării de urgență s-a prezentat deputata comunistă Diana Caraman. Ea a acuzat autorii proiectului de faptul că nu cunosc ce este legal și ce este ilegal în țară. „Din nou, la propunerea de prelungire a stării de urgență, încălcați legislația. Or, nu ați prezentat un raport cu privire la perioadele de urgență anterioare. Nu ați prezentat argumente justificate pentru care starea de urgență să fie prelungită”, a spus Diana Caraman.

În luarea sa de cuvânt, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian, a declarat că fracțiunea susține inițiativa de prelungire a stării de urgență. Însă, a îndemnat Guvernul să pregătească instrumente legislative care să poată să fie implementate dincolo de această stare de urgență.

Proiectul a fost aprobat cu votul a 57 de deputați ai PAS.

Starea de urgență a fost instituită pe 24 februarie 2022 și extinsă de atunci de mai multe ori, precedentul proiect în acest sens fiind votat în Parlament la sfârșitul lunii iulie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.