În Republica Moldova, lucrurile merg vădit în direcția greșită. Practic, toate domeniile necesită reformare, dezvoltare și investiții pentru a face ca Republica Moldova să revină pe cursul firesc al dezvoltării. De această părere sunt candidații din circumscripția uninominală nr. 49 sau reprezentanții lor, care spun că știu cum ar putea să oprească degradarea țării și cum ar putea să dezvolte Republica Moldova. Opiniile au fost exprimate la dezbaterile publice cu tema: „Alegeri 2019: Va rog sa mă alegeți deputat din partea Diasporei de Est pentru că...”, ediția a 105-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN.
Nicolae Pascaru, reprezentantul lui Gheorghii Para, candidat pe circumscripția uninominală nr.49 din partea Partidului Politic Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, spune că la acest scrutin în cursă s-au implicat oameni noi și acest lucru este benefic. În opinia lui, oamenii noi ar putea să oprească tragedia în care se află țara, din care zilnic pleacă câte 60 de tineri, iar în ultimii patru ani numărul tinerilor plecați a ajuns la 300 de mii. „Și au plecat mulți cu familiile tinere, care nu se vor mai întoarce în țară. Pentru Republica Moldova asta este o tragedie pentru că nu vom mai putea face un echilibru în situația demografică din țară. Problema este în guvernarea coruptă, care nu poate organiza o viață normală în țară”, spune Nicolae Pascaru.
Potrivit lui, „în ultimii ani s-a distrus protecția financiar-bancară, s-au distrus băncile, omul nu mai crede în viitor. S-a distrus sistemul de învățământ, s-au distrus școli și omul nu mai crede în acest sistem. Moldova are foarte multe probleme și în sistemul medical, nu funcționează nici sistemul de asigurări în medicină. Este nevoie de un control din partea autorităților de stat”, spune reprezentantul.
„Avem nevoie de oameni cinstiți în politică, avem nevoie de servicii speciale care să controleze corupția demnitarilor. Suntem o țară cu demnitari corupți și în politică trebuie să vină oameni noi, ca să schimbăm situația. Trebuie să creăm toate condițiile ca cetățenii noștri să revină acasă. Puțini dintre cei plecați și-au aranjat viața și sunt fericiți acolo. Noi trebuie să facem tot posibilul să-i întoarcem, așa cum în Israel evreii se întorc acasă. Noi putem să preluăm de la acest stat anume mecanismul de a întoarce moldovenii acasă. Avem un pământ foarte bun, avem un teritoriu al păcii. Aici politicul trebuie să lucreze zi de zi în favoarea cetățenilor noștri. De aceea, noi mergem în această electorală – ca să schimbăm situația din țară, să aducem la putere oameni competenți, cinstiți, demni, care să aibă ca prioritate interesul național și să nu lăsăm țara să meargă spre o catastrofă”, a notat reprezentantul lui Gheorghii Para.
Valerii Klimenco, candidat pe circumscripția uninominală nr.49 din partea Partidului Politic „Șor”, spune că formațiunea pe care o reprezintă nu doar că știe cum să soluționeze aceste probleme, dar ea deja le soluționează. Referitor la protecția socială a populației, candidatul spune că anume la Orhei „consilierii locali, sub conducerea primarului Ilan Șor, în ultimii ani au elaborat un sistem de protecție socială a cetățenilor”. Potrivit lui, parțial, acest sistem funcționează în întreaga țară- „sunt deschise 15 magazine sociale unde veteranii de război, oamenii din familii social-vulnerabile, oamenii cu dizabilități au posibilitatea să cumpere produse alimentare la un preț mult mai mic. De asemenea, cumpără medicamente la un preț mai accesibil. Și alte beneficii care sunt implementate la nivel de oraș. Noi construim locuințe în Orhei, le transmitem celor care nu-și permit să le cumpere și în decurs de 30 de ani proprietarul acestei locuințe întoarce în buget câte 500 de lei lunar. Noi vrem ca aceste proiecte să funcționeze în întreaga țară pentru ca, la fel, să se construiască locuințe sociale, ca în grădinițe copiii să nu fie hrăniți cu produse cu viermi, dar cu mâncare preparată în restaurant, de calitate superioară”, a declarat candidatul.
Referitor la dezvoltarea economică, Valerii Klimenco spune că noua politică economică implementată la Orhei a permis majorarea de trei ori a bugetului orășenesc în ultimii trei ani. „Problema principală a țării este că nu funcționează economia. Din această cauză, nu există mijloace pentru a completa bugetul de stat, iar bugetul nu are bani pentru programele sociale și economice. Noi știm cum să facem la nivel de Guvern și Parlament astfel încât Moldova să-și dubleze bugetul. Cu acești bani se va putea vorbi despre dezvoltarea tuturor domeniilor”.
Candidatul consideră că dacă în sistemul justiției ar fi fost ordine, atunci Uniunea Europeană nu ar fi alocat Republicii Moldova 40 milioane de euro pentru perfecționarea sistemului de drept. „Partidul „Șor” propune să fie create colegii de jurați pentru ca nu doar un singur magistrat să ia o hotărâre și care să poată fi ușor mituit, dar oameni din societate, alături de judecători, să examineze cele mai dificile procese. Și în acest caz se va reduce semnificativ posibilitatea magistraților de a emite hotărâri incorecte”, spune politicianul.
De asemenea, Partidul „Șor” pledează pentru faptul ca judecătorii să fie aleși de popor. „Pentru că acum magistrații știu că mandatul lor este prelungit de președinte și dacă i se sugerează să emită o anumită hotărâre, știind că soarta lui de mai departe depinde de funcționari, atunci el va emite această hotărâre. Iar atunci când este ales de oameni –oamenii știu în fiecare raion ce judecător ia mită, el doar nu trăiește în vacuum. Și, desigur, oamenii nu vor alege corupții și hoții”, a adăugat Valerii Klimenco.
Vladimir Bolea, reprezentantul lui Dorin Frăsîneanu, candidat pe circumscripția uninominală nr.49 din partea Blocului Electoral ACUM, Platforma PAS și DA, spune că reprezentanții blocului ACUM au făcut o analiză amplă și au constatat că Republica Moldova este grav bolnavă la toate capitolele: economie, justiție, sănătate, educație. „În final, în țară niciodată nu se va întâmpla nimic bun dacă nu se va reuși să se construiască un stat de drept, noțiune care în Moldova lipsește cu desăvârșire. Nu se vor dezvolta economia, sănătatea, educația și nu se va întoarce niciun cetățean în Republica Moldova atât timp cât noi nu vom construi un stat de drept. Zilnic din Republica Moldova pleacă 106 cetățeni, dacă după 24 februarie va rămâne la putere aceeași guvernare, numărul se va dubla. Și pleacă nu oameni pentru o bucată de pâine, dar pleacă oameni care au apartamente, case și motivul este disperarea că nu se pot întoarce lucrurile spre bine în Republica Moldova”, spune reprezentantul.
Vladimir Bolea promite că din primele luni de aflare a blocului ACUM DA PAS în Parlament, deputații lui vor elabora o lege în baza căreia judecătorii și procurorii din Republica Moldova, procurorul general, ministrul justiției și alte persoane sus-puse din justiție vor trece controlul la capitolul integritate și profesionalism. „Toată averea acestora va trebui demonstrată. Deciziile acestei comisii prin filtrul căreia vor trece funcționarii, vor fi obligatorii pentru președintele Republicii Moldova”.
„Avem așa-numita Autoritate Națională pentru Integritate, care funcționează ca o ficțiune. Ea trebuie întărită cu judecători și procurori europeni și cu reprezentanți ai societății civile. Iar toți funcționarii publici, judecătorii și procurorii trebuie să treacă prin acest „purgatoriu” și să demonstreze până la ultimul bănuț toleranță zero la furturi din banii publici. Atunci, decizia finală, dacă nu își poate demonstra sursa de unde are avuțiile și bogățiile, totul se confiscă în favoarea statului și, desigur, arestări și dosare penale, dar conform legislației în vigoare”, a afirmat Vladimir Bolea.
Legea care pune furtul miliardului pe spatele cetățenilor va fi anulată, spune reprezentantul candidatului Dorin Frăsîneanu. „Vom publica raportul KROLL II pentru ca să cunoaștem toți despre toate personajele implicate în acest furt, cu confiscarea averilor și întoarcerea banilor statului. Statul trebuie să-și dezvolte sistemul de urmărire a infracțiunilor, dar nu de acoperire a lor”, a continuat Vladimir Bolea.
De asemenea, blocul ACUM promite că va face o modificare la Consiliul Superior al Magistraturii: „Din acesta va fi scos procurorul general și ministrul justiției și vor fi adăugați reprezentanți ai societății civile pentru că, într-adevăr, justiția trebuie să fie independentă și să servească numai statul și poporul. Trebuie depolitizat 100% tot ceea ce înseamnă justiție. Un procuror, un judecător pe masă trebuie să aibă Constituția, Codul Civil, Codul Penal sau alte legi votate de Parlament, nu scrisori, telefoane pentru că la noi, la etapa actuală, procurorilor, judecătorilor, polițiștilor le este frică de președintele partidului, de conducători, de o fracțiune din Parlament și nu le este frică de cetățeni, care le plătesc salariile. Acest lucru trebuie modificat radical”, a spus Vladimir Bolea.
Dumitru Pogorea, candidat independent pe circumscripția uninominală nr.49, spune că programul lui electoral începe cu domeniul educației. „Totul trebuie să înceapă de la educație pentru a crește oameni integri. Am elaborat programul la capitolul educație împreună cu psihologii care consideră că statul trebuie să se implice în educația copilului deja atunci când acesta se află în burta mamei. Pentru aceasta trebuie să fie inițiate diferite cercuri unde femeile însărcinate să asculte muzică, să aibă ocupații educative”, a spus el.
În domeniul social, candidatul propune ca pensia să fie acumulativă. „Cetățeanul trebuie să aibă un card de acumulare a pensiei și după ce a lucrat 20-25 de ani să poată să-și retragă 50% din acești bani pentru a-i investi în business. Băncile ar trebui, în baza acestor acumulări, să le ofere pensionarilor credite pentru dezvoltarea afacerilor. Aceste lucruri vor opri cetățenii acasă”, afirmă candidatul.
În domeniul bancar, Dumitru Pogorea propune ca băncile să ofere credite contra maxim 6% pentru cei care au afaceri în domeniul comerțului cu amănuntul, iar în domeniile agriculturii și producerii creditele trebuie să fie fără dobândă până la 10 ani. La deschiderea unei afaceri, candidatul propune ca în primii cinci ani întreprinzătorul să fie doar instruit de către instituțiile statului, dar să nu fie supus controalelor.
Dumitru Pogorea a spuns despre sistemul justiției că judecătorii și procurorii trebuie să fie numiți de Comisia parlamentară pentru justiție sau aceștia trebuie aleși. „Dacă nu vom schimba sistemul judiciar, sistemul educației, nu se va întâmpla nimic în țară. Acum pleacă 106 cetățeni, dar vor pleca 506 oameni pe zi din țară”, a declarat candidatul pe circumscripția nr. 49.
Agenția IPN a trimis invitații tuturor celor șapte candidați înregistrați pe această circumscripție, dar reprezentanții concurenților Ina Sîrbu din partea Partidului Democrat, Nicolae Țîpovici din partea Partidului Politic „Partidul Nostru” și candidatului independent Igor Ticuș au informat că nu pot participa și nici nu pot delega reprezentanți, în principal, din cauza că se află în circumscripție cu activități electorale.
În Circumscripția Nr. 49 La Est de Republica Moldova sunt deschise 27 de secții de votare în 11 state: Azerbaidjan, Belarus, China, Emiratele Arabe Unite, Georgia, Israel, Japonia, Quatar, Federația Rusă, Turcia și Ucraina.
Seria de dezbateri „Alegeri 2019: Va rog sa mă alegeți deputat din partea Diasporei de Est pentru că...” face parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.