Stabilirea indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii în baza procurilor nu va mai fi posibilă
Obţinerea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii prin prezentarea procurilor, perfectate de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale R. Moldova peste hotare nu va fi posibilă, transmite Info-Prim Neo. Guvernul a aprobat o modificare în acest sens într-o decizie anterioară a sa, pe motiv că aceste indemnizaţii nu sunt utilizate conform destinaţiei.
Prin alte modificări în hotărârile sale în vigoare, executivul a anulat prevederea privind plata indemnizaţiilor lunare în sumă de 50 lei pentru întreţinerea copilului, inclusiv pentru copilul aflat sub tutelă sau curatelă, în cazul elevilor şcolilor, gimnaziilor, liceelor până la absolvirea instituţiei respective. Aceste indemnizaţii se stabileau familiilor cu venituri mici, atât în cazul persoanelor asigurate, cât şi neasigurate, dacă venitul mediu lunar al fiecărui membru al familiei respective nu era mai mare de 54 lei.
Indemnizaţia de 50 de lei, în opinia Ministerului muncii, protecţiei sociale şi familiei nu are o valoare semnificativă nici pentru întreţinerea copilului, nici pentru familia respectivă, membrii căreia, este evident că nu trăiesc dintr-un venit de 54. Se apreciază că familia beneficiază de indemnizaţie, deoarece nu declară real veniturile obţinute, inclusiv remitenţele.
Valentina Buliga, ministrul muncii protecţiei sociale şi familiei a spus că familiile care, într-adevăr, dispun de venituri mici pot să beneficieze de ajutor social, care este mult mai substanţial, prezentând documentele stipulate în de Legea respectivă.
Totodată, ea a menţionat că de la 1 ianuarie 2010 cuantumul indemnizaţiei unice la naşterea primului copil va constitui 1700 lei, pentru naşterea fiecărui copil următor 2000 lei, atât pentru persoanele asigurate, cât şi pentru cele neasigurate. Mărimea indemnizaţiei lunare pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 1,5 ani pentru persoanele neasigurate va constitui 250 lei.