Regulamentul privind consolidarea industriei europene de apărare prin achiziții publice comune (EDIRPA) a fost votat marți de deputații europeni în plenul de la Strasbourg. Instrumentul va fi finanțat cu un buget de 300 de milioane de euro până la sfârșitul anului 2025 pentru îmbunătățirea capacităților de apărare, permițând acordarea unui sprijin mai mare Ucrainei și Republicii Moldova, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Parlamentului European.
Achizițiile comune vor trebui să implice cel puțin trei state membre și ar trebui să fie deschise participării membrilor Asociației europene de liber schimb care sunt membri ai Spațiului Economic European (țări asociate). Contractanții și subcontractanții trebuie să fie stabiliți în UE sau într-o țară asociată și să nu facă obiectul unui control din partea unei țări terțe sau a unei entități neasociate. Costul componentelor originare din UE sau din țările asociate nu trebuie să fie mai mic de 65% din valoarea estimată a produsului final.
Potrivit co-raportorului pentru Comisia pentru afaceri externe, Michael Gahler, votul de astăzi marchează un moment istoric pentru apărarea UE, stabilind primul instrument al UE pentru achizițiile comune ale statelor membre. Acesta le va ajuta să își refacă stocurile, va spori interoperabilitatea între forțele armate, va consolida industria și va contribui la sprijinul neclintit pentru Ucraina.
Co-raportorul pentru Comisia pentru industrie, cercetare și energie, Zdzislaw Krasnodębski, a declarat după vot că s-a ajuns la un compromis rezonabil care va face ca EDIRPA să fie complementar cu un alt regulament important pentru sectorul apărării: Legea privind susținerea producției de muniții. „Am reușit să apărăm prioritățile Parlamentului, inclusiv pentru proiectele care vor sprijini Ucraina sau Republica Moldova. Cel mai important, prin intensificarea achizițiilor comune de echipamente militare, EDIRPA va contribui la consolidarea capacităților de apărare ale statelor membre”, a mai spus parlamentarul european.
Pentru a deveni lege, proiectul votat necesită aprobarea oficială a Consiliului UE.