În 2017 întreprinderile de stat urmau să transfere defalcări în bugetul de stat în sumă de 41,5 mln lei, iar societățile pe acțiuni în care staul deține acțiuni – dividende în mărime de 121,8 mln lei. Ministerul Finanțelor menționează într-o informație care însoțește proiectul Legii bugetului pe 2018, aprobat de Guvern în ultima ședință, că entitățile economice cu capital de stat, supuse monitorizării financiare, au obținut în 2016 un profit net în mărime de 196 mln lei, spre deosebire de pierderile de peste 1,2 mlrd lei, înregistrate cu un an mai înainte, transmite IPN.
81 de entități din cele monitorizate au continuat însă să înregistreze pierderi. În 28 din ele pierderile nete au fost mai mari de 1 mln lei. SA „Termoelectrica” a înregistrat pierderi de 72 mln lei. Calea Ferată a Moldovei – 53 mln lei, totuși cu 5,2 mln lei mai mici decât în 2015. Fabrica de sticlă din Chișinău, de asemenea, a continuat să înregistreze pierderi și chiar le-a majorat față de situația din 2015 cu 3,3 mln lei.
Materialul analitic al Ministerului Finanțelor conține și alte date privind activitatea entităților economice cu capital de stat. Se poate conchide că cele mai multe din ele au credite accesate la bănci, aceste au fost nu o singură dată restructurate, rămânând a fi o povară. De asemenea, o problemă care se prefigurează și despre care s-a vorbit de mai multe ori, inclusiv în rapoartele Curții de Conturi, este neînregistrarea obiectelor care aparțin patrimoniului public, proasta, iar uneori chiar frauduloasa, gestionare a acestora, lipsa evidenței contabile separate pentru bunurile cu destinație socială.
Vicepremierul și ministrul economiei și infrastructurii Octavian Calmâc menționa într-o conferință de presă că întreprinderile de stat și societățile pe acțiuni în care statul deține cotă majoritară urmează să fie restructurate în următorii doi ani. Acest fapt este prevăzut și de noua lege „Cu privire la întreprinderea de stat și întreprinderea municipală”, votată de către Parlament în săptămâna aceasta.