Spiridon Vangheli. Necrolog: A făcut literatură mare pentru cei mici

Spiridon Vangheli, scriitorul care întreaga sa viață a făcut literatură mare pentru cei mici, a schimbat Coliba Albastră a Copilăriei pe cea a Veșniciei, se menționează într-un necrolog semnat de președinta Maia Sandu, transmite IPN.

Născut la 14 iunie 1932 în satul Grinăuți din județul Bălți, Spiridon Vangheli a absolvit școala medie din satul Pelinia, din același județ. În anul 1951 a fost înmatriculat la studii la Institutul Pedagogic din Bălți, la Facultatea de Filologie, transferându-se ulterior la Institutul Pedagogic din Chișinău. Aici, a inaugurat „Foaia Literară” a Institutului și cunoscutul cenaclu literar, unde au prins aripi mulți scriitori consacrați astăzi: Grigore Vieru, Victor Teleucă, Gheorghe Vodă, Pavel Boțu, Mihail Ion Ciubotaru, Andrei Strâmbeanu, Valentin Mândâcanu, Ion Ungureanu.

A absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă” în anul 1955 și a lucrat în calitate de profesor școlar, apoi redactor la editurile „Cartea Moldovenească” și „Lumina”, și consultant literar la Uniunea Scriitorilor din Moldova.

Anul 1962 marchează debutul literar cu placheta „În țara fluturilor”, după care urmează mai multe volume: „Soarele”, „Pe lume”, „Băiețelul din coliba albastră”, „Isprăvile lui Guguță”, „Ministrul bunelului”, „Guguță – căpitan de corabie” etc.

A tradus din poezia și proza universală pentru copii (Iepurașul albastru, Pepi Ciorap-Lung și altele), iar în anii 1970-1990 a colaborat cu Grigore Vieru la alcătuirea Abecedarului – cartea care a format multe generații. La fel de important a fost proiectul de proporții „Carte de citire și gândire pentru copii”, în 4 volume, din care până în prezent se studiază în școala primară.

Spiridon Vangheli a dus numele țării  în lumea întreagă – de pe continentul european până în SUA, Japonia, China etc. Opera i-a fost tradusă în 40 de limbi, înregistrând circa 20 de milioane de exemplare, editate în 68 de țări ale lumii. Totodată, au fost create mai multe filme în desene animate în baza cărților lui Spiridon Vangheli. În calitate de redactor, a depus efort considerabil pentru valorificarea creației mai multor scriitori clasici și contemporani.

În semn de apreciere a meritelor deosebite în promovarea valorilor naționale și a celor general umane, în special în educarea copiilor, Spiridon Vangheli a fost desemnat cu mai multe distincții, premii și titluri: Diploma de Onoare „H.Ch. Andersen” – una din cele mai înalte distincții internaționale în domeniul literaturii pentru copii, 1974; Premiul de Stat al Moldovei, 1980; titlul onorific „Maestru în artă”, 1982; Premiul de Stat al Uniunii Sovietice, 1988; titlul onorific „Scriitor al Poporului”, 1992; Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, 1996; „Ordinul Republicii”, 1996; Premiul „Simpatia copiilor” la Salonul Internațional de Carte pentru Copii de la Chișinău, 1997; Premiile „Cartea anului” și „Simpatia copiilor”, 2000; Premiul „Literatura și Arta” pentru cel mai tradus scriitor, 1999; Medalia de Aur a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale, 2012; Titlul „Doctor Honoris Causa” a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, 2012 etc.

„Eroii creațiilor lui Spiridon Vangheli au făcut parte din copilăria multor generații de moldoveni. Și continuă s-o facă, întrucât Guguță nu are vârstă. Sincere condoleanțe familiei, Dumnezeu să-l odihnească în pace”, menționează șefa statului.

Spiridon Vangheli s-a stins din viață pe 21 iunie. Prin decret prezidențial, ziua de luni a fost declarată zi de doliu național. Drapelul de stat va fi coborât în bernă în toate localitățile din țară, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova de peste hotare. La ora 12.00 se va cinsti memoria scriitorului prin păstrarea unui moment de reculegere.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.