După luni intense de antagonizare cu Rusia, inclusiv revenirea la subiectul retragerii forțelor ruse de pe teritoriul moldovenesc, guvernarea lasă de înțeles că vrea să dialogheze din nou cu autoritățile ruse, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.
Numirea lui Dmitri Kozak responsabil pentru dosarul moldovenesc constituie prilejul folosit de către liderii PDM pentru a informa publicul de acasă, precum și partenerii europeni, că dialogul cu Rusia poate fi restabilit, punctează politologul.
El consideră că asemenea mesaje nu pot fi considerate întâmplătoare, având în vedere limbajul aspru al Bruxelles-ul vizavi de criza politică din Moldova. Mai mult ca atât, politologul este de părere că guvernarea arată mereu disponibilitatea de a folosi Rusia ca pe o sursă de exploatare a temerilor occidentale.
Prezența factorului rusesc în scenariile post-electorale la fel intensifică atenția față de orice indiciu care ar demonstra că vectorul european poate fi pus în pericol, scrie Dionis Cenușa.
În opinia lui, această preocupare este exploatată de către PDM, care deja a avut episoade de conlucrare cu forțele pro-ruse (cum ar fi, pentru schimbarea sistemului electoral).
Din acest punct de vedere, opinează politologul, anunțul despre reluarea dialogului moldo-rus poate fi interpretat ca pe o formă de presiune proaspătă asupra UE menită să schimbe atitudinea negativă a acesteia vizavi de criza politică din Moldova.
În asemenea circumstanțe, crede Dionis Cenușa, chiar și o dezmorțire neesențială a contactelor între Moscova și guvernarea de la Chișinău poate spori neîncrederea UE față de autoritățile moldovenești.
Astfel, Rusia mărește probabilitatea formării unei coaliții de guvernare cu o politică externă cel puțin multi-vectorială, dacă nu pro-rusă, după viitoarele alegeri parlamentare, concluzionează politologul.