Specialiştii dau asigurări că situaţia epidemiologică prin gripă este sub control
Specialiştii dau asigurări că situaţia epidemiologică prin gripă este sub control şi speră ca în acest sezon cazurile de îmbolnăvire să nu fie foarte multe sau cel puţin să se manifeste într-o formă uşoară şi aceasta pentru că o bună parte a populaţiei a fost vaccinată.
Vicedirectorul Centrului Naţional de Sănătate Publică (CNSP), Constantin Spânu, a declarat pentru Info-Prim Neo că gripa AH1N1, care a făcut ravagii în 2009-2010, şi-a epuizat potenţialul ei pandemic şi la sfârşitul anului 2010 şi a trecut în categoria gripei sezoniere.
„În 2009 ne-am confruntat prima dată cu gripa pandemică, care nu era cunoscută, împotriva căreia populaţia globului nu avea nicio măsură. După aceasta a apărut vaccinul antipandemic şi s-a reuşit o vaccinare habituală a populaţiei. După anul 2010 virusul pandemic AH1N1 a trecut în categoria gripei sezoniere, având în vedere că deja avem vaccin sezonier şi o bună parte a populaţiei a fost vaccinată”, a menţionat Constantin Spânu.
Vicedirectorul a explicat că şi gripa spaniolă, cea chineză, dar şi toate celelalte la început au fost declarate pandemice, iar după ce au fost identificate măsuri de prevenire şi combatere au fost incluse în categoria sezonieră, care poate fi controlată prin aplicarea vaccinului sezonier.
În perioada pandemică 2009-2010, în Republica Moldova 43 de oameni au murit de gripă AH1N1. Ulterior Moldova s-a asigurat cu o sută de mii de doze de vaccin. Atunci 24% din populaţie a fost vaccinată. După vaccinare indicatorul de morbiditate s-a redus de 5 ori. Astfel, în perioada 2011-2012 nu au mai fost cazuri de deces din cauza gripei.
Constantin Spânu a menţionat că în februarie 2013 Organizaţia Mondială a Sănătăţii urmează să ofere următoarea receptură de vaccinuri, pentru sezonul viitor, care va include toate tulpinile pe care le avem în circulaţie.
Specialiştii recomandă cetăţenilor să ţină cont de măsurile de precauţie cum ar fi: evitarea aflării în spaţii aglomerate închise, evitarea contactelor cu persoanele bolnave, folosirea măştilor, spălarea pe mâini, aerisirea încăperilor şi adresarea la medic la primele semne de boală.
De la începutul anului au fost confirmate 6 cazuri de gripă sezonieră, dintre care 4 sunt de tip B şi 2 de tip AH1N1.