Specialiştii avertizează despre o probabilitate sporită a menţinerii secetei şi în anul viitor
Specialiştii apreciază drept „catastrofală” seceta din acest an. Din septembrie anul trecut, volumul precipitaţiilor căzute pe teritoriul R. Moldova a atins doar jumătate din norma climaterică. Ultimele trei luni au fost cele mai secetoase, volumul de precipitaţii fiind sub nivelul de 50%.
Potrivit directorului Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Valeriu Cazac, gradul avansat al secetei din anul curent, care a afectat 80 la sută din teritoriu, are la bază nivelul redus al umidităţii în sol, dar şi temperaturile extrem de înalte din primăvara-vara anului curent. Temperatura medie a aerului a constituit, în mai–iulie, 21-23 de grade, cu o depăşire-record a normei de 3-4%.
„Gradul de gravitate a secetei din anul curent este comparabil cu cel din anul 1946, când cantitatea precipitaţiilor a alcătuit jumătate din norma multianuală, iar abaterea de la normă a temperaturii medie a aerului a fost de 2-3 grade”, a menţionat sursa citată.
Specialiştii anticipează o agravare a situaţiei în cazul în care seceta se va prelungi şi în anul viitor. Pericolul constă în probabilitatea sporită a ciclului bianual fenomenului. Deja către acest moment bazinele acvatice din R. Moldova se află în pragul unei crize ecologice, fapt care pune în dificultate irigarea terenurilor agricole.
Potrivit prognozelor, la sfârşitul lunii iulie se aşteaptă precipitaţii nesemnificative, care nu vor schimba esenţial situaţia creată în agricultură. Cel mai puţin de secetă au fost afectate raioanele Briceni, Ocniţa, Edineţ şi Donduşeni.