Fondul ONU pentru Populație a creat în Republica Moldova 28 de Spații Sigure pentru a oferi protecție fizică, emoțională și socială refugiaților din Ucraina. De serviciile acestor centre pot beneficia și persoanelor din comunitățile locale, transmite IPN.
Unul dintre aceste spații se află în Chișinău, în incinta Centrului Tinerilor Naturaliști din sectorul Botanica. În cadrul lui, peste 90 de persoane refugiate din Ucraina au parte de atenția necesară. Acest punct a devenit și o școală temporară pentru tinerii care încă sunt înscriși în instituțiile de învățământ din Ucraina și care participă la ore în regim online. Tinerii care vin aici au posibilitatea să meargă la teatru, muzee, săli de expoziții și bazin.
Spațiile Sigure sunt situate în localitățile din nordul, centrul și sudul țării, iar în cadrul lor activează profesioniști din domeniul sănătății, asistenți sociali, psihologi, dar și voluntari. Persoanele care aleg să vină în aceste centre pot beneficia de sprijin psihosocial, inclusiv servicii de combatere a violenței de gen. Sunt organizate sesiuni pentru dezvoltarea deprinderilor de viață, servicii de consiliere sigure și non-stigmatizante privind violența în bază de gen, dar și activități recreative sau sportive.
„Peste 64% dintre refugiați sunt fete și femei, așa că este foarte important să creăm un mediu în care acestea să se simtă în siguranță, să fie tratate cu demnitate și respect și să aibă posibilitatea de a primi sprijin emoțional”, a declarat Nigina Abaszada, Reprezentantă Rezidentă UNFPA în Republica Moldova.
Alexandru Iacub, secretar general al Ministerului Muncii și Protecției Sociale spune că peste 108 mii de refugiați se află pe teritoriul Republicii Moldova, iar autoritățile încearcă „în măsura posibilităților, în condițiile crizei energetice și economice, să le ofere toate serviciile sociale posibile.