Spargerea conturilor de Telegram – element de presiune și șantaj la adresa tuturor, opinii

Comunicarea reprezentanților guvernării la subiectul spargerii conturilor de Telegram și a autenticității informațiilor apărute este una defectuoasă. Opinia aparține comentatorului politic Anatol Țăranu, potrivit căruia în lipsa unor explicații pertinente din partea guvernării, explicațiile opoziției la acest subiect fac agenda presei. În același timp, fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, spune că apariția în spațiul public a unor conversații private este un element al războiului hibrid și un instrument de presiune și șantaj la adresa întregii guvernări, notează IPN.

Comentatorul politic Anatol Țăranu spune că guvernarea gestionează defectuos criza de imagine apărută în urma spargerii conturilor de Telegram ale oficialilor. Potrivit lui, explicațiile celor vizați nu sunt suficient de credibile, iar opoziția folosește acest scandal pentru a discredita și mai mult puterea.


„S-a produs un efect informațional. Mai mult, s-a ajuns până la moțiune împotriva unui ministru. Din primul moment când au apărut informațiile oficialitățile ar fi trebuit să aibă un răspuns foarte prompt. Dar explicațiile au fost sub limita criticii. Unii dintre protagoniști au recunoscut că acolo există mult adevăr. Dar dacă aceste informații sunt adevărate? În lipsa unor explicații plauzibile, începem să credem explicațiilor pe care le oferă opoziția”, a spus comentatorul politic Anatol Țăranu în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune Moldova 1.

În același context, fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, califică scurgerile de informații drept încercare a serviciile secrete ruse de a pune presiune pe guvernarea de la Chișinău.

„Aceste scurgeri de informații trebuie tratate cu foarte multă prudență, ele cu ușurință puteau fi modificate, puteau fi inserate anumite texte. Este o parte a războiului hibrid pe care îl poartă Rusia. Spargerea unui cont de Telegram nu este simplă și la îndemâna oricui. Este un sistem destul de securizat. Este un element de presiune și șantaj la adresa tuturor. Se vrea transmiterea unui mesaj de nesiguranță, ca toată lumea să înțeleagă că se află sub vizorul serviciilor Federației Ruse. Dar comunicarea guvernării pe multe subiecte este defectuoasă. Atunci când cei vizați nu știu să dea explicații pertinente, alții o fac în locul lor”, a spus ex-președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase.

Scriitorul Mircea V. Ciobanu spune că informațiile apărute în spațiul public ar trebui ignorate, întrucât există mari dubii în privința veridicității acestora. Potrivit lui, scopul acestei campanii de denigrare este de a știrbi imaginea guvernării.

„Spargerea conturilor de Telegram nu mai sunt niște exerciții ale hackerilor. Sunt acțiuni premeditate. Avem declarația șefului SIS care a spus că toate urmele duc spre Rusia. Metoda este veche, e vorba de metoda bârfelor și discreditării oponenților prin intermediul informațiilor pe care cred că ar trebui să le ignorăm cu desăvârșire. Ei ne impun o agendă falsă. Nu asta ar trebui să ne intereseze pe noi. Li se dă din deget tuturor că ar putea fă fie făcute publice și alte secrete”, a spus scriitorul Mircea V. Ciobanu.

Anterior, directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață, a declarat că în spatele acțiunilor de spargere a conturilor de Telegram și publicare a conversațiilor personale par a fi serviciile speciale ale altor state. Potrivit șefului SIS, primii suspecți sunt reprezentanții Federației Ruse.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.