Spălare de bani și evaziune fiscală de peste 70 de milioane de lei

Cel puțin 15 persoane, atât din capitală, cât și din alte localități ale țării, sunt implicate într-o schemă de spălare de bani în sumă de 65 de milioane de lei și evaziune fiscală de aproape șase milioane, a comunicat, într-o conferință de presă, Vitalie Busuioc, procuror-șef adjunct al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale. În acest moment, cinci persoane sunt arestate, opt – au fost audiate în calitate de învinuiți și încă două au statut de bănuit, transmite IPN.

În schemă sunt implicați și producători agricoli care, pentru a nu plăti impozite, au acceptat serviciile inculpaților. Potrivit oamenilor legii, este vorba despre un grup criminal organizat care falsifica documentele de achiziție pentru producția agricolă livrată fabricilor de prelucrare, trecând în acte în calitate de comercianți persoane interpuse prin intermediul cărora acționa. Pentru marfa livrată, reprezentanții fabricilor transferau banii pe cardurile bancare ale persoanelor interpuse, care îi ridicau de la bancomate și îi transmiteau inculpaților, iar aceștia le plăteau producătorilor agricoli prin intermediari.

Pentru serviciile prestate, membrii grupării își rețineau un comision de 9% din suma tranzacției. Restul banilor ajungeau în numerar la producătorii agricoli. Persoanele interpuse se alegeau cu 0,5% din banii ridicați. Bănuiții activau în Chișinău, prin intermediul a trei bănci. Existau agricultori care refuzau serviciile bănuiților, fapt dovedit printr-un șir de interceptări telefonice. „În cadrul grupării fiecare membru avea un rol bine determinat: ţinere a evidenţei contabile oficiale şi duble, falsificarea documentelor de evidenţă primară, curieratul”, a precizat Eugen Bordos, procuror PPCOCS.

Ancheta continuă. Organizatorii schemei sunt cercetați în stare de arest. Dacă vor fi găsiți vinovați, riscă de la 5 până la 10 ani de închisoare  pentru evaziune fiscală și până la 6 ani pentru spălare de bani.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.