Șor, Tauber, Cavcaliuc, Plahotniuc, pe lista sancțiunilor UE

Politicienii Ilan Șor, Marina Tauber, Gheorghe Cavcaliuc, Vlad Plahotniuc, precum și cetățeanul rus Igor Ceaika, om de afaceri cunoscut pentru legăturile sale cu fostul președinte moldovean Igor Dodon,  se regăsesc pe lista sancțiunilor propusă la nivelul Uniunii Europene. Radio Europa Liberă menționează că cei cinci urmează să fie sancționați pentru acțiuni care destabilizează Republica Moldova. Alți doi cetățeni moldoveni, Grigore Caramalac și Alexandr Kalinin, ar putea fi sancționați pentru acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, transmite IPN.

Lista a fost propusă pe 22 mai de înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate. De asemenea, urmează a fi aprobată de Consiliul UE. Sursele Europei Libere spun că examinarea propunerii a început pe 23 mai, iar aprobarea se va face la nivel de ambasadori, fiind o chestiune de câteva zile.

În propunerea europeană privind sancționarea lui Șor, Tauber, Cavcaliuc, Plahotniuc și Ceaika se spune că UE rămâne fermă în sprijinul său pentru Moldova în fața activităților destabilizatoare ale actorilor externi.

Dacă Șor, Plahotniuc și Ceaika au mai fost sancționați de Statele Unite și Marea Britanie pentru acțiuni care dăunează Republicii Moldova, va fi prima dată când Tauber și Cavcaliuc vor apărea pe o listă a celor sancționați.

Deputata Marina Tauber, vicepreședinta Partidului Șor, a condus multe din protestele antiguvernamentale începute de formațiunea sa în septembrie 2022 și este cercetată penal de procurorii moldoveni într-un dosar privind finanțarea ilegală a partidului. Tauber este și singura din lista celor sancționați care se află fizic în Republica Moldova.

Cavcaliuc, fost șef interimar al Inspectoratului General al Poliției, a fugit din Moldova în 2021 și se presupune că s-ar afla la Londra. În propunerea de sancționare se spune că fostul polițist devenit politician și lider al Partidului Acasă Construim Europa a participat, alături de Ilan Șor, la organizarea protestelor violente la Chișinău, în octombrie 2022.

De asemenea, în propunere se arată că sancțiunile au drept scop și nevoia recuperării activelor persoanelor identificate ca responsabile pentru nereguli financiare grave și exportul neautorizat de capital. Sancțiunile presupun restricții de călătorie în țările UE și confiscarea bunurilor pe care cei sancționați le-ar avea pe teritoriul blocului comunitar.

În afară de lista celor sancționați pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova, înaltul reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate al UE a mai propus ca doi cetățeni moldoveni, Grigore Caramalac și Alexandr Kalinin, să fie sancționați pentru „acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”. Caramalac este descris drept om de afaceri cu cetățenie dublă, rusă și moldoveană, controlând fundație rusească „Ifavis”, prin intermediul căreia s-a implicat în organizarea de evenimente patriotice și sportive în teritoriile ocupate din estul Ucrainei, cu sprijinul autorităților de ocupație. Kalinin este un politician moldovean, lider al Partidului Regiunilor din Republica Moldova. După invadarea Ucrainei de către Rusia, acesta a călătorit în zonele ocupate din estul Ucrainei și a acordat sprijin forțelor militare ruse, se spune în propunerea, citat de Europa Liberă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.